Francuski parlament usvojio je kontroverzni zakom o azilu i imigraciji uprkos protivljenju levice, koja je protiv ograničavanja prijema, kao i krajnje desnice, koja smatra da se tim merama nije otišlo dovoljno daleko. Novi zakon treba da ubrza proceduru azila i skrati maksimalni rok obrade posle ulaska u Fracusku na 90 dana sa 120 sada.

 

Senat je prethodno odbio zakon ali ga je 1. avgusta usvojio donji dom francuskog parlamenta, u kome Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona ima veliku većinu, iako je i među njima bilo podela.

 

Uz skraćenje vremena za administrativne procedure, novim zakonom se na šest meseci sa 11 skraćuje i vremenski rok za podnošenje zahteva za azil dok se ubrzavaju i proterivanje onih kojih su odbijeni i prihvatanje onih čiji su zahtevi pozitivno rešeni.

 

"Dobili smo sredstvo da zaštitimo pravo na azil koje bi, da ništa nismo uradili, moglo da bude dovedeno u pitanje, što se, strahuju neki, dešava u brojnim evropskim zemljama", rekao je u parlamentu ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb.

 

Kolike su bile sumnje nekih poslnika najbolje pokazuje slučaj jednog člana Makronove Republike u pokretu, bivšeg socijaliste Žan-Mišela Klementa koji je napustio stranku pošto je glasao protiv zakona u jednom ranijem čitanju. To je prvi takav slučaj od izbora Makrona pre nešto više od godinu dana.

 

Vlada tvrdi da će, dok Evropa pokušava da nađe zajedničku osnovu za upravljanje migrantskom krizom, zakon omogućiti "kontrolisanu migraciju, efikasno pravo na azil i uspešnu integraciju".

 

Neki poslanici sa levice smatraju da se zakonom ograničava "opseg slučajeva azila" i takođe su protiv udvostručavanja maksimalnog vremena zadržavanja na 90 dana jer strahuju od mogućnosti da se deca nađu iza rešetaka do tri meseca.

 

S druge strane, neki sa desnice za zakon kažu da je "labav" i "slab" i da bi čak mogao da ima za posledicu da još više migranata dobije legalan status u Francuskoj.

 

Migrantska kriza izazvala je velike podele u Evropi, iako je broj migranata znatno manji nego u leto 2015. Francuska i Italija u junu su tražile od EU da otvori centre za obradu zahteva za azil u Africi kako bi se zasutavila opasna putovanja preko Mediterana.

 

Važeći propisi o azilu EU sav teret oko migranata prebacuju na luke preko kojih ulaze u Evropu. Time su najviše pogođene Italija i Grčka mada je poslednjih meseci povećan broj migranata koji stižu u Španiju.

 

Izvor: EURACTIV/AFP

Foto: Beta/AP