Evropska agencija za lekove (EMA) moraće da smanji aktivnosti jer će se suočiti sa većim od očekivanog gubitkom zaposlenih kao posledicom preseljenja iz Londona u Amsterdam zbog izlaska Velike Britanije iz EU. Agencija ima oko 900 zaposlenih i najveća je institucija EU pogođena Bregzitom.

 

"Očekuje se da EMA izgubi oko 30% osoblja a najveća je neizvesnost oko zaposlenih na srednji rok", saopštila je ta agencija.

 

Ministri EU izabrali su krajem 2017. Amsterdam među 19 gradova koji su želeli da budu novo sedište EMA i Agencija mora da se preseli u holandski grad do kraja marta 2019, kada Britanija napušta EU.

 

Preliminarna istraživanja među zaposlenima pokazuju da će 19% zaposlenih možda izabrati da se ne preseli u Amsterdam.

 

Međutim, u Agenciji sada misle da je njihov broj značajno potcenjen, posebno s obzirom na činjenicu da 135 zaposlenih po ugovorima na kraći rok više neće moći da rade za EMA po holandskim propisima o zapošljavanju.

 

Agencija će zbog toga smanjiti aktivnosti, uključujući u oblastima međunarodne saradnje, revizije smernica i objavljivanja podataka kliničkih ispitivanja.

 

"Na kratak do srednji rok EMA će morati da utvrdi nove priotitete kako bi se u punoj meri bavila osnovnom delatnošću ispitivanja i kontrole lekova i to kvalitetno i pravovremeno", navela je Agencija.

 

Sedište Agencije koja odobrava i prati bezbednost lekova u EU je u Londonu od 1995. godine.

 

Preseljenje u Amsterdam već je napravilo pravni problem jer londonski stanodavac traži da mu se plati zakup u visini oko 500 miliona funti (560 miliona evra), što je predviđeno ugovorom na 25 godina koji je potpisan 2014.

 

Bregzit će zahtevati i značajnu preraspodelu rada na nadzoru posle gubitka stručnjaka iz Velike Britanije.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com