Transparensi internešenel i opoziciona Piratska stranka zatražiće od Evropske unije da proveri da li je češki premijer Andrej Babiš, tajkun prehrambene i hemijske industrije, u sukobu interesa kada se njegovo preduzeće Agrofert bogati na evropskim dotacijama. Prema Forbsu, Babiš je bogatiji od američkog predsednika Trampa i od ulaska u politiku 2013. uspeo je da udvostruči imovinu.

 

Češki ogranak Transparensi interenšenela poslao je 3. avgusta češkim organima prvu prijavu zbog mogućeg sukoba interesa češkog premijera i to na osnovu češkog zakona koji ne dozvoljava političarima u vladi da poseduju i kontrolišu medije.

 

Babiš je još kao ministar finansija u prethodnoj vladi zbog zakona usvojenog povodom konkretno njegovog sukoba interesa bio prinuđen da Agrofert i izdavačku kuću Mafra čiji je vlasnik prenese u novoosnovani poverenički fond.

 

Međutim, Piratska stranka i Transparensi internešenel upozoravaju da sve koristi i prihodi iz fonda idu i dalje upravo i jedino Babišu.

 

"Problem je evropski i tiče se svih. Evropska komisija mora jasno da kaže da li političari i njihova preduzeća mogu da koriste dotacije EU. Pooštravaju se nova finansijska pravila i može da se desi da Agrofert neće moći da dobija milione evra dotacija", rekao je direktor češke TI David Ondračka.

 

Grupa Agrofert je najveća u češkoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji i druga po snazi u hemijskoj industriji. Uoči ulaska u politiku češki tajkun je kupio i dva ugledna češka dnevnika, Mladu frontu Dnes i Lidove novini.

 

Agrofert zapošljava 33.000 ljudi, od toga oko 22.000 u Češkoj a, kako je objavio češki privredni dnevnik Hospodaržske novini, 2017. je dobio rekordnih 84 miliona evra samo na raznim dotacijama, dok je državi platio porez u visini od oko 30 miliona evra preračunato.

 

Andrej Babiš je prema listi američkog magazina Forbs bogatiji od američkog predsednika Donalda Trampa a od svog ulaska u politiku i vladu 2013. godine uspeo je da udvostruči imovinu na 4,6 milijardi dolara, između ostalog i zahvaljujući dotacijama.

 

Premijer Babiš je od 2017. zvanično pod krivičnom istragom zbog optužbe da je na prevaru izvukao dva miliona evra iz evropskih fondova za farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo blizu Praga, koju je izdvojio iz Agroferta kako bi dobila iz Brisela novac za mala preduzeća, a nakon nekoliko godina koliko se dotacija kontroliše, vratio je Rodino gnezdo u Agrofert koji na novac za mala preduzeća nema prava.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP