U pobuni protiv reforme pravosuđa i protestu za nezavisne sudove, a ne pod kontrolom vladajuće stranke Pravo i pravda, Poljaci su u noći između 2. i 3. avgusta širom zemlje obukli najpoznatije spomenike u majice sa porukom "Ustav". Pre toga je Vrhovni sud neočekivano zatražio od Suda EU da se izjasni o pitanjima vezanim za reformu pravosuđa i, dok se čeka odluka Suda, zamrzao primenu nekih paragrafa kojima se sudije teraju u prevremenu penziju.

 

Aktivisti građanskog pokreta Komitet za odbranu demokratije (KOD) obukli su u majice čuvenog krakovskog Zmaja na zamku Vavel, varšavsku Sirenu, vroclavske patuljke, ukupno 27 spomenika, u znak solidarnosti prema prvom Poljaku koji je majicu sa tom kratkom porukom predsedniku Andžeju Dudi i vladajućim konzervativcima Jaroslava Kačinjskog - da ne gaze Ustav - obukao pre nekoliko dana spomeniku njegovog brata blizanca, pokojnog predsednika Leha Kačinjskog u Šćećinu na severu Poljske.

 

Policija to nije okarakterisala kao građansku neposlušnost, već kao skrnavljenje spomenika pokojnog predsednika, za šta vinovniku preti čak i kazna zatvora.

 

"Želimo na ovaj način da se uverimo da prema aparatu vlasti i sile stranke Pravo i pravda reč 'Ustav' skrnavi i Varšavsku sirenu i Vavelskog zmaja, šćećinskog mornara, vroclavske patuljke, Kopernika, ili Frederika Šopena", saopštio je danas KOD.

 

Aktivisti su takođe podsetili da su u istoriji Poljske spomenici često bili kulise izražavanja raznih emocija i element mnogih 'hepeninga' kada su ih oblačili i u navijačke šalove sa nacionalnim bojama ali da nikada, s izuzetkom vremena kada je Poljska bila rasparčana i pod stranom okupacijom, policija i tužilaštvo nisu gonili zbog toga nikoga.

 

Zbog reforme pravosuđa, prvo odmah nakon dolaska na vlast u jesen 2015. reforme Ustavnog suda a 2017. i velike reforme svih sudova završno sa Vrhovnim sudom, protiv Poljske je Evropska komisija krajem 2017. pokrenula član 7 Lisabonskog ugovora. Po tom članu članica koja krši osnovne demokratske vrednosti Unije, posebno pravnu državu, može da ostane bez prava glasa u EU.

 

EK je Poljsku tužila i Sudu EU u Luksemburgu zbog reforme Vrhovnog suda koja prinudno tera u penziju sve sudije koje napune 65 godina, umesto da mogu kao do sada da obavljaju funkciju dok ih služi zdravlje i niko bez povoda ne može da ih smeni.

 

Prve majice sa porukom "Ustav! Andžejčiću" na spomenicima Lehu Kačinjskom pojavile su se pošto je predsednik Andžej Duda krajem jula potpisao hitne izmene već izmenjenog zakona o Vrhovnom sudu, da ubrza izmenu njegovog sastava i onemogući predsednicu tog suda Malgožatu Gersdorf da na funkciji ostane do 2020, kako joj garantuje Ustav Poljske, bez obzira na godine za penziju.

 

Poljska počinje polako da tone u pravni haos, pošto je Vrhovni sud, još uvek u starom sastavu, 2. avgusta zatražio neočekivano od Suda EU da se izjasni o pet konkretnih pitanja vezanih za reformu pravosuđa a privremeno, dok to Sud EU ne učini, zamrzao primenu nekoliko paragrafa kojima se sudije teraju u prevremenu penziju, te tako ustvari zamrzao promenu sastava Vrhovnog suda.

 

Iz kancelarije predsednika Dude stigao je odgovor da Vrhovni sud nema prava da to učini a da li može ili ne može ne slažu se sadašnji ni nekadašnji predsednici Ustavnog suda Poljske.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP