Grupa evroposlanika pozvala je Evropsku komisiju da odbaci predlog industrije alkoholnih pića o označavanju proizvoda po kome nutritivna vrednost pića ne mora da bude na etiketi. Ta grupa poslanika Evropskog parlamenta ističe da industrija pića ne treba da uživa u povlašćenom položaju u odnosu na proizvođače drugih prehrambenih proizvoda.

 

Evroposlanici iz grupa Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) Evropska narodna partija (EPP) i Zeleni-Evropski slobodni savez (Zeleni-EFA), njih 16, poslali su pismo nekolicini komesara, uključujući predsedniku EK Žan-Klodu Junkeru, u kome navode da je predlog industrije "razočaravajuć" i traže od Komisije da se stopira.

 

Trenutno su alkoholna pića izuzeta iz delova regulative EU o informacijama o hrani za potrošače kojom se predviđa objavljivanje podataka o nutritivnoj vrednosti na 100 mililitara.

 

"Sadašnjom situacijom prave se razlike na unutrašnjem tržištu jer proizvođači mleka nose veći administrativni teret od proizvođača votke. Uvereni smo da EU treba da omogući jednake uslove za sve i da ne favorizuje proizvođače neke kategorije proizvoda", naveli su evroposlanici.

 

"Evropske institucije treba da usklade alkoholna pića sa regulativom EU o informacijama o hrani za potrošače", istakli su oni.

 

Industrija alkoholnih pića u martu je predstavila dugo čekani predlog samoregulacije označavanja. U srži predloga je fleksibilnost među različitim sektorima.

 

Opšti princip je da pojedinačni proizvođač može sam da odluči koje informacije će objaviti na oznakama i "onlajn". Ostali, uključujući brojna mala, srednja i mikro preduzeća koja proizvode alkoholna pića, mogu da koriste mogućnost da podatke o piću daju samo "onlajn".

 

Evroposlanici kritikuju nastojanje industrije da informacije o piću objavi "van oznake" jer smatra da će tako mnogim Evropljanima biti uskraćene nutritivne informacije koje su im potrebne.

 

"Milioni Evropljana koji imaju pravo da znaju šta konzumiraju neće dobiti informacije ako se one nalaze 'van oznake'. Manje od dve trećine Evropljana koristi pametne telefone i predlog o uvođenju sajta, QR kodova kao alternative označavanju na etiketi treba da bude odbačen kao neizvodljiv", naveli su evroposlanici.

 

Evropski komesar za zdravlje Vitenis Andriukaitis rekao je za EURACTIV u junu da Komisija "nije zadovoljna predlogom" industrije.

 

"Naš put je jedan i radimo pravnu procenu (predloga). Na prvi pogled nisam zadovoljan predlogom jer nije konzistentan i ne odgovara na neka pitanja u vezi sa informacijama za potrošače koji moraju da budu potpuno informisani. Ali moramo prvo da vidimo šta će reći naši evroposlanici", kazao je komesar.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta