Evropska komesarka za pravdu Vera Jurova kritikovala je praksu pojedinih članica koje daju "zlatne pasoše" bogatim ljudima izvan Unije i tražila da se više uradi kako bi se osiguralo da se državljanstvo ne daje kriminalcima. Brisel tvrdi da bi državljanstvo trebalo dati samo u slučajevima gde postoji prirodna veza sa zemljom u pitanju, ali da je na pojedinačnim članicama kako će to raditi. Malta i Kipar su članice koje su najviše kritikovane.

 

Jurova je za nemački dnevnik Velt (Die Welt) rekla da davanje državljanstva može biti "ozbiljan bezbednosni rizik" zato što omogućava prava poput slobode kretanja širom EU.

 

Ona je rekla da "neke zemlje moraju uraditi više da se državljanstvo ne dodeljuje kriminalcima koji žele da ugroze evropsku bezbednost ili da se upuste u pranje novca", mada nije navela koje su zemlje problematične.

 

"EU ne sme postati 'sigurna luka' za kriminalce, korupciju i prljav novac", dodala je evropska komesarka.

 

Jurova je rekla, prenela je agencija AP, da će Evropska komisija u svakoj članici ispitati praksu davanja državljanstva ljudima poreklom izvan Unije.

 

Izveštaj o tom pitanju bi trebalo da bude gotov na jesen, posle čega će EU izdati nove, strože smernice u kojima će se članice pozvati da jamče da kandidati za državljanstvo neće ugrožavati Uniju, rekla je Jurova.

 

Ko prodaje državljanstvo?

 

Velt je kao primer zemalja koje su u značajnom broju dale državljanstva bogatim Rusima, Kinezima, Afrikancima i Turcima u zamenu za investicije naveo Kipar, Maltu, Grčku, Bugarsku, Portugaliju, Litvaniju, Letoniju i Mađarsku.

 

Jurova je istakla da članice EU moraju pod hitno da usvoje nove propise o borbi protiv pranja novca.

 

"Ne želimo Trojanske konje u EU. Neke članice moraju da urade više da osiguraju da se državljanstvo ne daje kriminalcima", kazala je evropska komesarka.

 

Kako prenosi nemački Dojče vele (Deutsche Welle), 87% ljudi koji su dobili državljanstvo u nekoj članici EU u 2016. bilo je iz zemalja van EU a ukupno je dato 853.300 državljanstava ili 19% više nego 2015. godine.

 

Program "zlatni pasoš" imaju članice EU Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Grčka, Letonija, Litvanija, Malta, Portugalija, Španija i Britanija. Između 2013. i 2017. taj program je imala i Mađarska.

 

Kipar je inače ranije ove godine najavio da planira ograničavanje broja onih koji će dobiti "zlatni pasoš" na 700.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: EK