Predsednik Poljske Andžej Duda najavio je da se priklanja tome da stavi veto na novi poljski zakon o izborima za Evropski parlament koncipiran tako da blokira male stranke a izrazito ojača vladajuću poljsku stranku Pravo i pravda u EP. Kritičari zakona izračunali su da se njime realni izborni prag diže na čak 16,5%.

 

"Iskreno kažem - imam ogromne sumnje da li to treba da bude deo poljskog pravnog sistema. Ne vidim potrebu da se tako fundamentalno ograniči dostupnost Evropskog parlamenta. Svi priznaju da bi se izborni prag tako popeo na 11 do 12%. To u praksi eliminiše manje grupacije. Deo poljskog društva imaće osećaj da nije predstavljan u EP", izjavio je Duda u intervjuu koji je 9. avgusta objavio Denjik Gazeta pravna.

 

Poljski predsednik izjavio je da je dosadašnji izborni prag od 5% razumna varijanta i da ne vidi potrebu da se na silu na taj način pravi dvopartijski sistem.

 

"Stvaranje dvopartijske scene ne treba da se odvija putem zakonskog blokiranja pristupa ni u EP ni u Sejm. To treba da bude prirodni proces sazrevanja političke sredine", rekao je Duda.

 

Prvo je Sejm, a zatim krajem jula Senat poljskog parlamenta, usvojio hitno izmene zakona o izborima za EP po kojima će Poljska biti podeljena na 13 izbornih jedinica a da se u svakoj bira određeni broj poslanika, ne manje od tri.

 

Računica koju je predstavila opozicija, uključujući tu i manje stranke provladine opozicije, kako Kukiz 15 (politički pokret koji predvodi rok muzičar Pavel Kukiz), ali i eksperti Senata, pokazuje da se tim zakonom realni izborni prag diže čak na 16,5%.

 

Kako navode kritičari zakona, izmene su pravljene da vladajuća poljska stranka dobije osetno više predstavnika, kao i najjača stranka opozicije, Građanska platforma, na uštrb manjih stranaka koje ne bi imale svoje predstavnike u EP.

 

Manje stranke su uputile pismo predsedniku Dudi i zatražile da ne potpisuje zakon kojim se drastično smanjuje proporcionalnost izbornog sistema, već da na njega stavi veto.

 

Isti apel predsedniku Dudi uputio je i poljski zaštitnik građana Adam Bodnar.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP