Estonija podržava inicijativu susedne Finske za ukidanje prakse pomeranja časovnika sat vremena unapred u letnoj sezoni, ali je još neodlučna za koje bi se vreme opredelila kao trajno. Ministar ekonomije Kadri Simson rekao je 9. avgusta da je praksa pomeranja časovnika za sat unapred prevaziđena brzim tehnološkim promenama i da više ne važe argumenti koji su važili kada je uvođena.

 

Estonska vlada pozvala se takođe na rezultate zdravstvenih studija koji idu u prilog takvom koraku. Za odluku je međutim potrebna podrška većine od 28 zemalja članica EU.

 

Evropski parlament u februaru je pozvao Evropsku komisiju da "temeljno prouči i proceni negativne efekte prelaska na letnje računanje vremena. U rezoluciji usvojenoj na zimskom zasedanju u Strazburu, Evropska komisija se poziva i da predloži promene postojeće regulative ako bude potrebno, objavljeno je na sajtu EP.

 

Poslanici EP su raspravljali o inicijativama da se ukine letnje računanje vremena u Evropskoj uniji koje su pokrenute pošto su pojedine studije pokazale da pomeranje kazaljki za jedan sat dva puta godišnje "negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u saobraćaju".

 

Te inicijative su pokazale da je javnost zabrinuta zbog pomeranja kazaljki poslednjeg vikenda u martu i oktobru a brojne studije nisu došle do konačnih zaključaka ali su ukazale na negativne efekte po ljudsko zdravlje, rečeno je u raspravi.

 

Rezolucija kojom se traži detaljna analiza uticaja prelaska na letnje računanje vremena usvojena je sa 384 glasa "za" i 153 "protiv", a 12 poslanika je bilo uzdržano.

 

Pravilo prelaska na letnje računanje vremena uvedeno je kako bi se što više iskoristilo dnevno svetlo u periodu godine kada je dan duži jer se pomeranjem kazaljki jedan sat unapred na proleće i zalazak sunca "odlaže" za jedan sat.

 

Istraživanja su pokazala da prelazak na letnje računanje vremena pogoduje tržištu, posebno sektoru saobraćaja kao i slobodnim aktivnostima na otvrenom, a ostvaruju se i manje uštede u potrošnji energije dok se uticaj na druge sektore privrede ne može utvrditi.

 

Kada je reč o manama, pomeranje časovnika dva puta godišnje vezuje se za poremećaje bioritma. Istraživanja su pokazala da promena računanja vremena povećava rizik od srčanih problema kod starijih osoba, dok broj saobraćajnih nesreća raste za trećinu, a deca ostvaruju slabije rezultate u školi.

 

Neke zemlje, poput Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letnje računanje vremena. Finska je krajem januara najavila da će se založiti za ukidanje letnjeg računanja vremena u okviru EU pošto je više od 70.000 Finaca potpisalo peticiju sa takvim zahtevom.

 

Ni jedna zemlja članica EU ne može nezavisno od drugih da prekine praksu pomeranja skazaljke na satu za jedan sat tokom letnjih meseci, kako da bi dnevna svetlost trajala duže, već to mora da se uradi zajedno.

 

Finci su možda posebno iritirani promenom sata jer sami vide malo koristi od toga. U najsevernijim delovima Finske koja se proteže oko 1.160 kilometara od severa do juga, sunce ne zalazi 73 uzastopna dana tokom leta, dok tokom zimskih meseci sunce uopšte ne izlazi 51 dan.

 

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983, a od pre 11 godina pomeranje satova usklađeno je sa Evropskom unijom.

 

Izvor: Beta

Foto: Freeimages.com