Nemački proizvođač automobila Dajmler odložio je planove za Iran zbog ponovnog uvođenja sankcija toj zemlji od strane SAD i verovatno neće biti jedina kompanija iz EU koja to namerava da uradi, upozoravaju poslovna udruženja. Predstavnici evropskog biznisa ukazuju i na nespremnost banaka da im finansiraju poslovanje u Iranu.

 

Američke sankcije Teheranu, koje se primenjuju i na strane kompanije, osetno će otežati poslovanje evropskim kompanijama, rekla je za EURACTIV direktorka za međunarodne odnose organizacije BiznisJurop Luiza Santos.

 

"Da budem jasna, evropske kompanije žele da posluju u Iranu", rekla je Santos dodajući da mnoge od njih žele da ostanu na tržištu.

 

Međutim, "pod ovim uslovima, to je veoma teško", kazala je Santos. Zato je "najverovatniji scenario" da će se evropske kompanije uzdržati od poslovanja u Iranu.

 

EU smatra da će malim i srednjim preduzećima biti lakše, s čim se Santos ne slaže. Prema njenim rečima, te kompanije možda nisu prisutne u SAD ali su zainteresovane da budu. Pored toga, kao i velikim kompanijama, i njima su potrebna sredstva.

 

"Neću da kažem da su one u boljoj situaciji nego velike kompanije. Na neki način, one su u slabijoj poziciji i njima će takođe biti teško da ostanu u Iranu", rekla je Santos.

 

Kompanije sumnjaju u statut blokiranja

 

Nastojeći da umanji uticaj sankcija na EU kompanije, Evropska komisija je u avgustu ažurirala svoj odbambeni mehanizam poznat kao statut blokiranja.

 

Tim mehanizmom se kompanijama zabranjuje da poštuju sankcije, osim ako to izuzetno ne odobri Brisel, dok im se omogućava da povrate štetu nastalu zbog američkih sankcija i poništavaju efekti stranih sudskih presuda koje se na njih odnose.

 

U kompanijama međutim nisu uvereni da će im te mere rešiti problem.

 

"Glavni problem je što naše zakonodavstvo nema ekstrateritorijalne efekte. To znači da neka odbrana postoji na tlu EU ali nema zaštite na američkom tlu", rekla je Santos.

 

Brojne kompanije ne rade samo u Iranu, već i u SAD, gde statut blokade na važi.

 

"One će morati da razmisle koje im je tržište važnije, da li američko ili iransko. Mislim da svi znamo odgovor na to pitanje", rekla je predstavnica BiznisJuropa.

 

U Komisiji priznaju da je, iako je statut blokiranja namenjen ublažavanju efekata američkih sankcija, odluka da li će nastaviti poslovanje u Iranu ili ne "isključivo ekonomska".

 

Ni predsednik Juročembersa (Euroćambers) Kristofer Lajtl nije uveren u efikasnost mera statuta blokade.

 

"EU treba da osigura da kompanije budu zaštićene i pruži im mogućnost da nadoknade štetu", kazao je Lajtl za EURACTIV.

 

Ono što izaziva zabrinutost jeste što će odluka o kompenzacijama za gubitke nastale zbog američkih sankcija zavisiti od ocene suda. Pored toga, ako kompanije poštuju američke mere uprkos zabrani Komisije, kažnjavanje i dalje predstavlja nacionalnu nadležnost.

 

Zbog neizvesnosti oko toga kako će se statut blokade primenjivati, EU kompanije, slaže se predsednik Juročembersa, "žele da se povuku iz Irana". "To je poraz evropske solidarnosti i pobeda samozvanog policajca Trampa", istakao je Lajtl.

 

Potrebna nova forma finansiranja

 

Banke nisu bile voljne da posluju u Iranu ni pre nego što je Donald Tramp odlčio da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma. "Ni pre nisu htele da preuzmu rizik, a kamoli sada", rekla je Santo.

 

"Ako nemaju banke da im finansiraju poslovanje, kompanijama će biti izuzetno teško da posluju", upozorila je ona.

 

Iako je Komisija ohrabrivala Evropsku investicionu banku (EIB) da se angažuje u Iranu, predsednik te banke Verner Hojer potvrdio je početkom leta da se to neće desiti.

 

"Ugrozili bi poslovni model banke ako bi bili aktivni u Iranu", upozorio je Hojer s obzirom na činjenicu da je EIB zavisna i od američkog finansijskog tržišta.

 

Prema Luizi Santos, Komisija i članice treba da naprave nezavisan EU sistem, manje izložen američkom tržištu, i finansiraju kompanije koje posluju u Iranu kako bi se popunio prostor koji ostavljaju banke.

 

"Mislim da ako zaista želimo da nađemo strukturno rešenje moramo da mislimo o nečemu što se prvenstveno može primeniti u ovom slučaju, ali i u drugim", kazala je Santos.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP