Britanija se u novom vladinom dokumentu ponovo založila za post-Bregzit sporazum o finansijskim uslugama koji će otići za nekoliko koraka dalje od važećih standarda EU sa trećim zemljama upozoravajući da će "tvrd Bregzit", odnosno izlazak Britanije iz EU bez sporazuma, naneti štetu EU. London želi da njegov budući sporazum sa Briselom o finansijskim uslugama bude sličan novom sporazumu EU-Japan.

 

U dokumentu objavljenom 20. avgusta tvrdi se da "utvrđivanje pravila (od strane EU)... jednostavno ne funkcioniše u tom sektoru".

 

Britanija veruje da status londonskog Sitija kao vodećeg evropskog finansijskog centra jača njenu poziciju u pregovorima o Bregzitu i upozorava da će i ekonomija EU trpeti zbog britanskog napuštanja Unije.

 

Kako se navodi, banke locirane u Britaniji jamče za oko polovinu duga i akcija izdatih od strane EU kompanija, imovinom vrednom 1,4 hiljade milijardi evra upravlja se u Britaniji a sa više nego dvostruko više evra trguje se u Britaniji nego u celoj zoni evra.

 

Dodaje se da "ako se izgubi uzajamni pristup tržištu, nezavisne analize ukazuju da će ekonomska korist od preseljenja aktivnosti finansijskog sektora u EU27 biti daleko nadmašena posledicama fragmentacije i gubitka efikasnosti".

 

Standardni EU sporazum o "regulatornoj ekvivalentnosti" u finansijskim uslugama neće delovati, kažu stručnjaci, jer on daje Evropskoj komisiji moć da u vrlo kratkom rok ukine ekvivalentnost. Umesto toga, traži se "poboljšana ekvivalentnost" koja ide dalje od onoga što EU sada ima sa trećim zemljama.

 

Britanija želi da njen budući sporazum sa EU o finansijskim uslugama bude sličan novom sporazumu EU-Japan. To znači uzajamni pristup tržištima uz bilateralni sporazum koji pokriva regulatornu saradnju, razmenu podataka i rešavanje sporova.

 

To, kako navodi London, "neće zahtevati identična pravila već pristup zasnovan na ishodima".

 

Međutim, pregovarači EU protive se posebnom trermanu za finansijske usluge. Vodeći pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije upozorio je da taj sektor verovatno neće biti pokriven trgovinskim sporazumom ako Britanija insistira da napusti jedinstveno tržište.

 

U posebnom dokumentu o "fer i otvorenoj konkurenciji", takođe objavljenom 20. avgusta, Britanija obećava da će se usklađivati sa pravilima EU o državnoj pomoći, kao i nizom ekoloških, socijalnih i standarda u zapošljavanju.

 

Takva obećanja razočarala su zagovornike Bregzita sa desnog krila konzervativaca premijerke Tereze Mej jer su se nadali da će Bregzit biti iskorišćen za napuštanje pravila koja predstavljaju preveliki teret za biznis.

 

Međutim, britanski zvaničnici odbacili su ideju da vlada Tereze Mej gleda na Bregzit kao na priliku da se oslobode gomile propisa.

 

"Nećemo spuštati standarde... Idemo dalje od bilo kog drugog sporazuma o slobodnoj trgovini i to treba da ohrabri EU da velikodušnije uzvrati", rekao je neimenovani britanski zvaničnik.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP