Nemačka kancelarka Angela Merkel želi da naredni predsednik Evropske komisije bude Nemac, čak i po cenu napuštanja pretenzija na čelnu poziciju u Evropskoj centralnoj banci. Na više ključnih pozicija u evropskim institucijama 2019. će doći novi ljudi, pored ostalog na čelo EK koju sada vodi Luksemburžanin Žan-Klod Junker. Nadmetanje za njegovog naslednika "iza scene" počelo je pre više meseci.

 

"Najviši prioritet za Merkel više nije ECB nego Komisija", preneo je poslovni list Handelsblat citirajući izvor blizak vladi.

 

Prema Handelsblatu, obično dobro informisanom o takvim pitanjima, kancelarka je procenila da je mesto predsednika ECB pre svega prestižni položaj dok je vođenje EK politički značajnije.

 

Izbor Nemca na čelo Komisije bio bi od velikog značaja za Nemačku, najveću evropsku ekonomiju koja na toj, jednoj od najviših pozicija u EU nije imala svog čoveka od Valtera Halštajna (Walter Hallstein), predsednika Komisije Evropske ekonomske zajednice, prethodnice EK, od 1958. do 1967, preneo je EURACTIV.com.

 

Pored toga, nemački kandidat za čelo ECB, trenutni šef Bundesbanke Jens Vajdman, ne nalazi se u najboljoj poziciji u trci.

 

Njegove više puta izrečene kritike na politiku jeftinog novca trenutnog predsednika ECB Marija Dragija, usmerenu na stimuisanje ekonomija zone evra koja, prema Vajdmanu, šteti nemačkim štedišama, nisu dobro primane u nekim zemljama južne Evrope.

 

Nadmetanje za Junkerovog naslednika je iza scene počelo pre više meseci, a najčešće se spominje ime Francuza Mišela Barnijea, trenutno glavnog evropskog pregovarača za Bregzit.

 

Prema navodima Handelsblata, u Berlinu se kao nemački kandidati pominju brojna imena, među kojima su i trenutni minstri ekonomije i odbrane, Peter Altmajer i Ursula fon der Lejen, oboje bliski saradnici Merkelove.

 

Takođe, pominje se i Manfred Veber, šef poslaničke grupe konzervativne Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu i član Hrišćansko-socijalne unije, saveznice kancelarkinih demohrišćana, prenela je agencija AFP.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: EK