Češki premijer Andrej Babiš kategorično je 27. avgusta upozorio sve koji govore o eventualnom izlasku Češke iz Evropske unije da ugrožavaju budućnost zemlje. Babiš je istakao da to što češka vlada kritikuje EU kako bi zaštitila češke nacionalne interese ne znači da je antievropski orijentisana.

 

"Mi smo čvrsti deo Zapada, članica smo EU i saveznik smo u okviru NATO. To niko ne može da dovede u pitanje. Ukoliko neko govori o Čegzitu, ugrožava našu budućnost. Od 2004. do 2017. godine dobili smo 28 milijardi evra, naš BDP je porastao za 37%", rekao je Babiš u Pragu, na početku redovnih konsultacija čeških ambasadora u svetu.

 

Babiš je podsetio na značaj jedinstvenog evropskog tržišta, rekao je da u EU ide 83% češkog izvoza i dodao da to što češka vlada kritikuje EU onda kada su u pitanju češki nacionalni interesi, nikako ne znači da je protivevropski orijentisana.

 

"To što želimo da se izborimo za češke nacionalne interese nije ništa protivevropsko. EU nije u lakoj situaciji. Sve je više glasova da nam je potrebna reforma EU. Bregzit je vrlo negativan signal i za EU i za nas", kazao je Babiš.

 

Češki premijer naglasio je da bi EU trebalo, po njegovom viđenju, da se vrati prvobitnoj misiji.

 

"Dakle, da osigura bezbedni i prosperitetni kontinent zasnovan na zajedničkom unutrašnjem tržištu. Evropski izbori 2019. godine biće neobično važni. Moramo da se borimo za to da se Evropa promeni, da se ojača uloga Evropskog saveta i zemalja članica da ne budemo u poziciji da nam neko nešto diktira", rekao je češki premijer.

 

Babiš je ponovio da odbija da prihvati da EU diktira kvote za preraspodelu izbeglica i da Češka nema nameru da primi ni jednog jedinog izbeglicu iz preraspodele unutar EU.

 

"Ukoliko govorim o tome da ne želim da primim ni jednog jedinog migranta, onda je to određeni simbol. Evropa nema nikakvo rešenje. Potrebno je da se to odlučno zaustavi. Trebalo bi da pregovaramo sa afričkim državama", rekao je premijer češkim ambasadorima.

 

Kao model za dogovor sa afričkim zemljama, po mišljenju Babiša, mogao bi da posluži dogovor EU sa Turskom zahvaljujući kome je bilo moguće da se zatvori balkanska izbeglička trasa.

 

Izvor: Beta

Foto: EK