Ministar ekologije Nikola Ilo saopštio je 28. avgusta da napušta francusku vladu dodajući da o svojoj odluci još nije zvanično obavestio ni premijera Eduara Filipa, ni predsednika Emanuela Makrona. Ilo je naveo da tu odluku donosi zbog toga što se oseća samim u vladi, kada je u pitanju odlučivanje o pitanjima životne sredine.

 

"Donosim odluku da napustim vladu", rekao je jedan od njenih najpopularnijih članova za radio Frans enter.

 

Ilo (62) je rekao i da zna da to nije po protokolu, ali da je strahovao da bi Makron i Filip opet pokušali da ga odvrate od ostavke.

 

On je pozitivno govorio o odnosu i radu sa Makronom i Filipom tokom proteklih 14 meseci, ali je rekao da vlada nije uspela da postavi pitanja životne sredine kao prioritet i da su napravljeni samo "mali koraci".

 

Portparol vlade Benžamen Grivo je gostujući u medijima izlazio žaljenje zbog odlaska Iloa, ali je pohvalio njegov rad na mestu ministra.

 

Bivši aktivista za zaštitu životne sredine zabeležio je pobede za vreme ministarskog mandata, poput odustajanja vlade od izgradnje aerodroma severno od Nanta, ali i neuspehe u oblasti nuklearne energije ili zbog upotrebe glifosata, sastojka herbicida za koji postoji sumnja da izaziva rak.

 

Agencija AP piše da će njegov odlazak iz vlade baciti senku na Makronov kredibilitet u oblasti zaštite životne sredine.

 

Vrbovanje Iloa u vladu bila je velika pobeda Makrona koji želi da Francuska bude šampion borbe protiv zagađenja prirodne sredine i protivteža klimatskoj politici američkog predsednika Donalda Trampa.

 

Iznenadni Iloov odlazak, u trenutku kada se nastavlja rad posle avgustovskih odmora, verovatno će za rezultat imati rekonstrukciju vlade i takođe će podstaći sumnje u snagu Makronovog obećanja da "ponovo učini našu planetu velikom".

 

"Francuska je uradila mnogo više od drugih zemalja. Ne terajte me da kažem da je to dovoljno. To nije dovoljno. Evropa ne radi dvoljno. Svet ne radi dovoljno", rekao je Ilo.

 

Ilo je, dok je bio u vladi, morao "da proguta više gorkih pilula", uključujući brojne kompromise između privatnih interesa i životne sredine, piše Euraktiv Francuska.

 

"Da li smo počeli da smanjujemo upotrebu pesticida? Odgovor je ne. Da li smo počeli da zaustavljamo eroziju biodiverziteta? Odgovor je ne", istakao je Ilo.

 

Ilo nikada pre nije bio političar a mesto u Makronovoj vladi prihvatio je nadajući se da će, sa pozicije unutra, napraviti realni napredak o "zelenim" pitanjima na koja je prethodno dugo ukazivao.

 

Međutim, kako je rekao za Frans enter, kratkoročni pritisci su dobili prioritet nad dugoročnim potrebama. "Imam malo uticaja ali nemam moći ni sredstava", rekao je Ilo.

 

Kazao je i da je o ostavci razmišljao nekoliko meseci ali da je "kap prelila čašu" 27. avgusta na pitanju lova na sednici vlade. Ilo je bio zapanjen što je lobisti lovaca bilo dozvoljeno da prisustvuje, iako nije pozvan, jer je njegovo prisustvo bilo simbol uticaja lobista na francusku vladu.

 

Francuski lovci nastoje da prošire i tako široku listu ptica za odstrel, na kojoj su 64 vrste prema 14 u većini evropskih zemalja.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP