Zamenici premijera Italije ne slažu se oko toga da li mreža autoputeva u zemlji treba da bude nacionalizovana. Lider pokreta Pet zvezda Luiđi di Majo uveren je da je stavljanje autoputeva pod kontrolu države "jedino rešenje" posle rušenja mosta u Đenovi i gubitka 43 života, s čim se međutim ne slaže njegov koalicioni partner sa krajnje desnice, lider Lige Mateo Salvini.

 

"Napustićemo politku profita, smanjićemo cenu putarina, uradićemo mnogo više na održavanju i uvešćemo tehnološke inovacije da unapredimo bebednost i mobilnost", napisao je Di Majo na Fejsbuku.

 

Međutim, s time se ne slaže Salvini, ministar unutrašnjih poslova i takođe zamenik premijera, koji je odbacio ideju nacinalizacije.

 

"Nisam za nacionalizaciju", rekao je Salvini u radio intervjuu sugerišući da koncesije, poput one date operatoru autoputeva, kompaniji Autostrada, treba preispitati.

 

Di Majov kolega Danilo Tonineli, ministar transporta, rekao je 27. avgusta u Rimu da vlada želi da prekontroliše sve dozvole date operatorima autoputeva i da proveri koliko troše za održavanje.

 

Tonineli, koji je kao i Di Majo pristalica nacionalizacije i koji je već tvdio da Autostrade nisu uložile milijarde evra u unapređenje stanja autoputeva, veruje da Italija treba da sledi primer "Nemačke, Holandije i Belgije gde su autoputevi u vlasništvu države a njihovo korišćenje delom besplatno".

 

Govoreći u parlamentu Tonineli je dodao da je rušenje mosta bio "apsurd" i da su "tragedije poput te, koje su mogle da budu izbegnute, neprihvatljive".

 

Iako jeste za državnu kontrolu, Tonineli je pre nekoliko dana odbacio ideju po kojoj bi državni kreditor CDP (Cassa Depositi e Prestiti) mogao da preuzme udeo u kompaniji Autrostrade odbacujući bilo kakva saznanja o tom planu.

 

Di Majo je za list La Verita rekao: "Razumem da je ministarstvo ekonomije to već demantovalo".

 

Poslanici u ratu

 

Da li će pitanje šta raditi sa auoputevima uzdrmati koalicioni sporazum Lige i Pet zvazda, ostaje da se vidi, međutim, pitanje migracije izgleda jača veze nakon što je Di Majo ustao u odbranu Salvinija.

 

Salvinijevo odbijanje da primi migrante sa spasilačkog broda donelo je eskalaciju suoba sa Briselom i imalo za posledicu pokretanje istrage protiv ministra unutrašnjih poslova.

 

Takođe je podstaklo levičarski pokret Pet zvezda da koaliciju sa Ligom dovede u pitanje.

 

Međutim, u jednom postu na Fejsbuku Di Majo je tvrdio da "postoji razlika između političara za koga se istražuje da li je radio u interesu nacije i parlamentarca koji je pod istragom zbog korupcije".

 

Takva odbrana već je podstakla glasove o licemerju unutar Di Majove partije i poslanici ga optužuju zbog "dvostrukih standarda", s obzirom da je pokret Pet zvezda dok je bio opozicija insistirao da svaki političar pod istragom ili proglašen krivim zbog korupcije bude nepodoban za funkciju.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP