Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini "njegov heroj" a kao svog glavnog protivnika u Evropi je označio francuskog predsednika Emanuela Makrona. Orban i Salvini sreli su se u Milanu i potvrdili saglasnost o potrebi odbrane evropskih granica pred imigracijom.

 

"On je moj heroj i moj saputnik", rekao je Orban 28. avgusta, pre sastanka sa Salvinijem.

 

Upitan o toj izjavi posle sastanka, Orban je ponovio svoje reči, dodavši da bi Salvini lako dobio izbore u Mađarskoj gde se "srećom neće kandidovati", prenela je agencija AFP.

 

Dvojica lidera, pristalice tvrde struje u odnosu na migrante koji dolaze u Evropu, potvrdili su saglasnost o potrebi "odbrane granica" pred imigracijom.

 

"Naš cilj je da pomognemo tamo gde ima problema a ne da uvozimo probleme. Mađarska je dokaz da migranti mogu biti zaustavljeni na kopnu", rekao je Orban, čija zemlja je podigla ograde od bodljikave žice duž stotina kilometara granice sa Srbijom i Hrvatskom.

 

On je dodao da je "Salvinijev cilj da osigura da se migranti mogu zaustaviti i na moru".

 

Orban je istakao da evropska bezbednost "zavisi" od uspeha Salvinija, italijanskog ministra unutrašnjih poslova koji je srušio EU politiku migracije odbijajući da dozvoli spasilačkim brodovima sa migrantima da pristaju u italijanske luke.

 

"Ne treba da odustanete, podržavamo vaša nastojanja da branite italijanske pomorske granice", rekao je Orban Salviniju i dodao: "Evropska bezbednost zavisi od vašeg uspeha", preneo je britanski Telegraf.

 

Mađarski premijer je rekao da neće dozvoliti migrantima da uđu u Mađarsku ističući da pomoć treba "pružiti tamo gde ljudi imaju probleme a ne da donose probleme nama".

 

"Potrebna nam je nova Evropska komisija odlučna da brani evropske granice", rekao je Orban, preneo je EURACTIV.com pozivajući se na AFP i Rojters.
Nasuprot Salviniju, Orban je kao svog glavnog protivnika u Evropi, pre izbora za Evropski parlament u maju 2019, označio francuskog predsednika Makrona.

 

"Postoje dva tabora u Evropi a jedan predvodi Makron. On je na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju. Na drugoj strani smo mi koji želi da zaustavimo ilegalnu imigraciju", rekao je Orban.

 

Upitan o eventualnom istupanju iz grupe Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripada njegov Fides, Orban je rekao da želi da EPP pre svega "stoji na mađarskoj strani i na strani naroda Evrope".

 

"Nadam se da će ovaj susret biti prvi u dugom nizu za promenu sudbine Italije, Mađarske i celog evropskog kontinenta", rekao je Salvini.

 

Prema njegovim rečima, uskoro će biti potpisan sporazum s Nemačkom o takozvanim sekundarnim migrantima, onima koji su već registrovani u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

 

On je rekao da će u okviru tog sporazuma Italija biti spremna da primi sekundarne migrante pod uslovom da isti broj migranata napusti Italiju.

 

"U središtu razgovora premijera bila je bezbednija i poštenija Evropa kao zajednički cilj na kome radimo... počev od ključnih pitanja za evropske građane: borba protiv ilegalne migracije, rast i posao,  socio-ekonomska stabilnost", saopštila je italijanska vlada.

 

Partije levice su organizovale protest nedaleko od mesta sastanka Orbana i Salvinija.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP