U želji da izbegnu najgori do sada rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima, vladajuće švedske socijaldemokrate obećale su u izbornom manifestu dodatnu nedelju dana odmora za roditelje. Mnogi u Evropi već zavide Šveđanima koji, ako rade sa punim radnim vremenom, po zakonu imaju godišnji odmor od pet nedelja, kao i dugo porodiljsko odsustvo.

 

Istraživanja pokazuju da je pred izbore 9. septembra Socijaldemokratska stranka i dalje najveća švedska partija, međutim, podršku gubi od 2014, od kada je na vlasti u koaliciji sa Zelenima.

 

"Mnogim zaposlenima je teško da uzmu odmor u vreme kada je u školama raspust", navele su socijaldemokrate dodajući: "Zato želimo više da pomognemo roditeljima koji rade".

 

Realizacija tog plana koštaće 5,4 milijarde kruna (505 miliona evra) godišnje. Praktično će roditelji dece između četiri i 16 godina moći da uzmu još pet dana odmora godišnje.

 

U Švedskoj roditelji imaju 480 dana plaćenog odsustva kada se dete rodi ili kada ga usvoje.

 

Premijer Stefan Leven (Löfven) obećao je dodatnih 35 milijardi kruna za usluge socijalne zaštite u naredne četiri godine, kao i veću potrošnju za policiju i vojsku.

 

Prema istraživanjima, socijaldemokrate imaju podršku oko 25% birača i ispred su Stranke umerene koalicije i Švedskih demokrata.


Socijaldemokratska stranka je na izborima 2014. dobila 31% glasova.

 

Ni blok centar-levica, koji uključuje Zelene i Stranku Levica, ni četvoročlana Alijansa centar-desnica verovatno neće dobiti većinu.

 

Međutim, uz političke manevre, favorit za novog premijera u kladionicama je lider Stranke umerene koalicije Ulf Kristerson.

 

Da tako i bude, Kristersonu je potrebna barem pasivna podrška Švedskih demokrata, partije sa korenima u neonacizmu koja ima podršku od oko 20%. Kristerson je odbacio formalni dogovor koji bi razorio i njegovu partiju i Alijansu.

 

On bi ipak mogao da postane premijer, ako Švedske demokrate podrže odlazak Levena posle izbora, što je verovatno, i uzdrže se od glasanja o njegovoj kandidaturi.

 

Izvor: EURACTIV.com/Reuters

Foto: Beta/AP