Pregovori o tome kako će Velika Britanija izaći iz EU i kakvi će biti budući odnosi te zemlje i bloka nisu bili tema u razgovorima evropskih komesara u sklopu priprema za poslednji govor o stanju Unije koji će predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker održati pred evropske izbore 2019. S druge strane, pokrenuta su, pored ostalih, pitanja trgovine, migracija, energetike, klimatskih promena.

 

Izvor EU je za EURACTIV.com rekao da Bregzit nije bio "tema diskusije" tokom dvodnevnog seminara koledža komesara pre nekoliko dana, uoči Junkerovog obraćanja u Evropskom parlamentu u Strazburu 12. septembra.

 

Komesari su izvestili Junkera o glavnim brigama njihovih sunarodnika u zemljama EU i izrazili svoje poglede na izazove sa kojima se EU suočava.

 

Među otvorenim pitanjma su raspodela kompetencija između Brisela i članica, trgovina, migracije, energetika i klimatske promene.

 

Bregzit se nije pojavio u tim pripremnim razgovorima, mada će izlazak Britanije iz EU 29. marta biti jedan od ključnih datuma u 2019. godini a mogući "neuređeni razvod" negativno bi delovao na EU na srednji i dugi rok.

 

Izvori objašnjavaju da će se EU narednih meseci fokusirati na jačanje jedinstva i prosperiteta bloka u sklopu priprema za samit u Sibiu, u Rumuniji, 2019. godine.

 

Međutim, ostaje da se vidi da li će Junker na kraju ipak odlučiti da u govoru na plenarnoj sednici Parlamenta za nedelju dana govori i o Bregzitu, s obzirom da i dalje dobija sugestije lidera EU.

 

"On je u fazi slušanja", rekao je zvaničnik EU. Junker telefonom razgovara sa liderima EU a 4. septembra srešće se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

Kao i prethodnih godina, Junker će raditi na govoru "do poslednjeg trenutka", dodao je zvaničnik EU.

 

Evropska komisija treba da predloži neke velike inicijatve za poslednjih sedam meseci, pre nego što se Parlament raspusti pred majske izbore.

 

Neke od njih je Junker već najavio a Evropski savet traži još nekoliko.

 

Komisija će predložiti nove propise o borbi protiv "onlajn" terorističke propagande i jačanju agencija za zaštitu granica i za azil.

 

Junkerov govor i Komisijin program za predstojeći period takođe za cilj imaju da mobilišu građane EU da u maju izađu na izbore.

 

Zvaničnici EU kao primer navode predlog da se ukine prelazak na letnje računanje vremena. Mada je to tema koja izaziva podele, ona, prema rečima zvaničnika, pokazuje da Brisel ne želi da reguliše svako pitanje jer bi članice trebalo da odluče da li žele da prihvate "letnje ili zimsko vreme".

 

"To je pitanje koje je ođeknulo kod građana... takav treba da bude govor o stanju Unije", rekao je zvaničnik EU.

 

Obraćanje predsednika Evropske komisije o stanju Unije uveo je Junkerov prethodnik Žoze Manuel Barozo 2010. po modelu govora o stanju nacije od strane američkog predsednika u Kongresu.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP