Ministar pravde Rumunije izabrao je jednu regionalnu tužiteljku da vodi antikorupcijsku agenciju, što je posao pod budnom pažnjom u jednoj od najkorumpiranijih članica EU. Prema rumunskim medijima, za tu poziciju je konkurisalo šestoro tužilaca.

 

Rumunski ministar pravde Tudorel Toader predložio je 6. septembra Adinu Floreu, tužiteljku iz višeg javnog tužilaštva u crnomorskom gradu Konstanti, da bude na čelu Nacionalnog antikorupcijskog direktorata (DNA), javila je agencija AP.

 

Florea je za TV Digi24 rekla da će taj posao biti "izazov" odbacujući sugestije da se naći pod pritiskom spolja, kao njena prethodnica. "Nije bilo pritisaka na mene 28 godina i teško je verovati da će ih biti sada", rekla je ona.

 

Ako bude imenovana, Florea će zameniti Lauru Kodrutu Kovesi (Codruta) koja je smenjena u julu zbog navodno lošeg upravljanja agencijom.

 

Kovesi je bila hvaljena od strane EU, SAD i mnogi Rumuna zato što se bavila visokom korupcijom. Levičarska vlada je međutim kritikovala njeno vođenje agencije navodeći da je DNA nepošteno napadala političare.

 

Inače, glavna tužiteljka DNA Kovesi u februaru je prilikom predstavljanja godišnjeg izveštaja za 2017. istakla da je te godine na sud izvedeno 1.000 zvaničnika pod optužbom za korupciju, uključujući tri ministra, šest poslanika i bivšeg predsednika parlamenta.

 

Florea je u prijavi navela da je Rumunija napredovala u borbi protiv korupcije ali je i ona bila kritična prema agenciji rekavši da je Kovesi davala prioritet nekim slučajevima u odnosu na druge.

 

Ona je rekla i da vrhovni tužioci nisu postupali "uravnoteženo" i da su čak delovali nelegalno ali nije pomenula Kovesi, niti navela neki primer.

 

Floreino imenovanje treba da potvrde Vrhovni savet sudstva i predsednik Klaus Joanis, preneo je AP.

 

Rumuni redovno izlaze na proteste protiv korupcije od kada su socijaldemokrate pobedile na izborima 2016. godine. Oni se protive reformi pravosuđa koja je, kako ocenjuju, otežala krivično gonjenje visoke korupcije.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP