Švedske vladajuće socijaldemokrate zabeležile su najgori izborni rezultat za više decenija, dok je antiimigrantska partija koja korene ima u pokretu belih suprematista postala treća po snazi u parlamentu. Rezultati znače da je nemoguće da neka partija osvoji većinu mesta u parlamentu i mogle bi proći nedelje i meseci pre nego što se formira vladajuća koalicija.

 

Prema više od četiri petine prebrojanih glasova, izborna komisija je 10. septembra saopštila da su socijaldemokrate na izborima . septembra dobile 28,1% glasova, što će izvesno značiti gubitak značajnog broja poslaničkih mesta i pored toga što su pojedinačno najjači.

 

Partija Umereni je zauzela drugo mesto s 19,2% glasova, dok su ekstremno desne Švedske demokrate dobile poverenje 17,9% Šveđana.

 

Švedske demokrate su na prethodnim izborima pre četiri godine imale 13% glasova.

 

I blok oko socijaldemokrata i blok desnog centra su isključili mogućnost koalicije sa Švedskim demokratama.

 

Ti izbori su bili prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s deset miliona stanovnika. Iako je to mnogo manji broj migranata nego što je te godine primila Nemačka, ipak je bio najveći broj primljenih migranata po stanovniku u Evropi.

 

Švedske demokrate i njihov lider Džimi Akeson su radili na promeni svog neonacističkog imidža dok su istovremeno rušili konvencije o tome šta Šveđani mogu otvoreno da kažu o imigraciji i integraciji a da ne budu označeni kao rasisti.

 

Mogućnost jačanja te partije je izazvala brigu mnogih Šveđana od erozije humanitarnih vrednosti koje su dugo vremena bile osnova identiteta njihove zemlje.

 

"Ovi izbori su referendum o našem blagostanju. Takođe se radi o pristojnosti, o pristojnoj demokratiji (...) i sprečavanju da Švedske demokrate, ekstremistička, rasistička partija, imaju ikakav uticaj u vladi", rekao je prmeijer Švedske Stefan Leven.

 

Na mitingu održanom sab pred izbore Akeson je kritikovao Levenovu vladu jer je imigrante stavila ispred potreba švedskih građana.

 

"Vlada koju imamo je tokom ove četiri godine za prioritet imala tražioce azila", rekao je on, uz dugački spisak stvari za koje je tvrdio da ih vlada nije učinila za švedsko društvo zbog migranata.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP