Češke poslanike Evropskog parlamenta koji su glasali da se protiv Mađarske pokrene kaznena procedura zbog kršenja demokratskih vrednosti EU češki predsednik Miloš Zeman optužio je za izdaju solidarnosti u okviru Višegradske grupe. Isto je najpre uradio i premijer ali je kasnije kritikovao samo neke svoje evroposlanike dok je za ostale rekao da su za postupak protiv Mađarske glasali bez potrebe jer o tome i tako neće odlučivati.

 

"Znam koji su poslanici glasali protiv Mađarske ili ako želite da personifikujemo, protiv Viktora Orbana. To je nedostatak solidarnosti, u ovom slučaju solidarnosti sa Mađarskom. A prvenstveno oni koji se neprestano zaklinju u solidarnost kada mi u okviru Višegradske grupe iskažemo solidarnost, odjednom je tu mnogo kritike", kazao je Zeman u redovnom intervjuu za privatnu češku TV Barandov u večernjim satima 13. septembra.

 

Češki premijer Andrej Babiš prvo je stao uz Mađarsku i distancirao se od glasanja svojih evroposlanika iz stranke ANO koji su bili za pokretanje "nuklearne opcije" po članu 7 Ugovora EU po kojoj bi Mađarska mogla da ostane bez prava glasa u Uniji.

 

"Ja sam uglavnom zajedno sa Orbanom izdejstvovao da neće biti izbegličkih kvota i da će biti dobrovoljna relokacija. Naravno, ovi napadi EU jednom na Poljsku, jednom na Mađarsku, posle rešavaju parlament i mediji i te besmislice samo unose negativno raspoloženje u EU. To je politika u okviru narednih evropskih izbora. Ja stojim uz Orbana, mi smo saveznici i Višegradska četvorka funkcioniše", kazao je prvo Babiš za proruski portal Parlamentnji listi.

 

Kasnije je, međutim, na konferenciji za novinare za izdajnike označio samo poslanike ANO koji su se razišli već ranije sa njim dok je za ostale Čehe koji su glasali za kazneni postupak protiv Mađarske kazao da su glasali bez potrebe, jer će ionako o kažnjavanju Mađarske odlučivati zemlje članice EU i da će ih pitati šta ih je navelo da tako glasaju.

 

"Svako priča o evropskim vrednostima. Imamo slobodu i demokratiju, projekt koji nam je doneo mir. Mi te vrednosti imamo. Ako neko govori nešto o Poljskoj i Mađarskoj a posle priča da ja ugrožavam demokratiju, moram da se tome smejem. Imamo problem sa Bregzitom. Ako se Evropa neprestano bude delila, to je loše", rekao je novinarima Babiš.

 

Jedan od Babišovih poslanika u EP, Pavel Telička, upozorio je premijera na Tviteru da se član 7 sporazuma EU ne pokreće protiv Mađarske zbog toga što Orbanova vlada ne želi da prima izbeglice.

 

"Reč je o drugim uznemirujućim stvarima, kao što je ograničavanje nadležnosti Ustavnog suda, ograničavanje slobode medija, aktivnosti nevladinih organizacija", podsetio je Telička zašto je protiv Poljske i sada Mađarske EU pribegla "nuklearnoj opciji".

 

Evropska komesarka pravde Vera Jurova, inače iz Babišove stranke, upozorila je, međutim, Češku, vladu i svog partijskog šefa premijera Babiša da ne nastoje da po svaku cenu budu solidarni sa Poljskom i Mađarskom koje, po oceni EU, sputavaju demokratiju. Jurova se založila za to da isplata sredstava iz zajedničke evropske kase bude vezana za poštovanje pravne države u zemljama članicama.

 

"Ukoliko neke zemlje kažu da im se to ne sviđa, ja moram da ih pitam zar to nije minimum koji morate da garantujete evropskim poreskim obveznicima ukoliko želite njihov novac? Zar ne bi trebalo da im garantujete pravnu državu i to da će nezavisni sudovi suditi i kažnjavati prevare i korupciju vezane za evropski novac?", kazala je proletos na jednoj konferenciji o EU u Pragu Jurova.

 

Češka evrokomesarka tada je direktno upozorila Poljsku, a to važi i za Mađarsku, da Evropa ne želi da u njoj važi da pobednik izbora grabi sve.

 

"Ne želimo da kada politička stranka pobedi na izborima preuzme vlast nad pravosuđem. Pravosuđe mora da bude nezavisno bez obzira na političke promene", kazala je Jurova.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP