U austrijskom Salcburgu ove sedmice će biti održan dvodnevni neformalni samit EU koji bi trebalo da okupi šefove država i vlada 28 zemalja članica i vrh Evropske komisije, a tema su definisanje važnih smernica u migracionoj politici, untrašnja bezbednost i pregovori o Bregzitu. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi da se na sastanku 19. i 20. septembra naročito u oblasti migracione politike postigne odlučujući iskorak, ali su razlike u stavovima zemalja članica velike.

 

U kabinetu kancelara Austrije, koja trenutno predsedava EU, čine sve da se postignu rezultati u oblasti zaštite spoljnih granica EU. I to rezultati koje bi podržale sve članice Unije i koji bi i u javnosti bili doživljeni kao put ka rešenju. Kurc za takav ishod traži saveznike među zemljama EU. Pre nekoliko dana sastao se sa novim španskim premijerom Pedrom Sančesom. U večernjim satima 16. septembra razgovarao je u Berlinu sa kancelarkom Angeom Merkel, a 17. septembra pre podne u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

 

U tim razgovorim austrijskom kancelaru je obećana podrška za proširenje programa službe za zaštitu spoljih granica EU Fronteks. Kurc namerava da otputuje i u Rim, kako bi uoči samita čuo i jasan stav italijanske vlade.

 

Sa predsedavajućim Evropskog Saveta Donaldom Tuskom Kurc je 16. septembra kratko boravio i u Kairu, gde su sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, između ostalog, razgovarali i o za januar 2019. godine planiranom samitu EU sa Egiptom i drugim državama severne Afrike.

 

Krugovi u Briselu smatraju da je sada vrhunski prioritet usvajanje migracionog paketa od pet tačaka, koji su već odobrili Evropska komisija i Evropski parlament, kao i nedavno predstavljenog predloga za migracionu politiku predsednika Komisije Žan-Kloda Junkera. Presudnu reč sada ima Savet EU, koji do sada nije uspevao da se dogovori o zajedničkom imenitelju.

 

Uz Višegradsku grupu, koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska i koja se pre svega protivi kvotama za prihvatanje izbeglica, poteškoće sada stvara i populistička vlada u Italiji. Činjenica da ankete pokazuju da koalicija Lige i pokreta Pet zvezda uživa veliku podršku italijanske javnosti svakako će samo uliti vetar u leđa populistima.

 

Da EU u oblasti politike migracija i azila deli duboki jaz pokazao je i nedavni sastanak ministara unutrašnjih poslova Unije u Beču. Primer je predlog austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, iz desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), da se zahtevi za dobijanje azila proveravaju već na brodovima kojima migranti dolaze u Evropu, što je ocenjeno kao krajnje nerealno.

 

Manji skandal izazvao je i postupak italijanskog ministra Matea Salvinija koji je snimio internu raspravu sa luksemburškim ministrom za migracije Žanom Aselbornom i video okačio na Fejsbuk i tviter. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos mogao je na kraju skupa samo da konstatuje da su razgovori i dalje u toku.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Beta/AP