Evroposlanici su pozvali EU da utvrdi smernice o lajmskoj bolesti koju prenosi krpelji a koja se teško dijagnostifikuje. Svest o lajmskoj bolesti na evropskom nivou je nezadovoljavajuća, da li zbog neefikasne dijagnoze, nedovoljno dobrog lečenja ili ignorisanja obima bolesti u EU, ocenili su evroposlanici upozoravajući da od lajmske borelioze godišnje oboli više stotina hiljada Evropljana.

 

Članovi Odbora Evropskog parlamenta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane (ENVI) jednoglasno su 10. septembra usvojili rezoluciju kojom pozivaju Brisel da preduzme mere oko lajmske bolesti. O tome će se glasati na plenarnoj sednici između 1. i 4. oktobra, piše Euraktiv Francuska.

 

Lajmska bolest se teško dijagnostifikuje, posebno zbog toga što su simptomi često subjektivni, npr.  glavobolja ili zaboravnost. Pored toga, testiranja na bolest su još daleko od operativnih.

 

S obzirom na sve to, procenjeni broj obolelih od između 650.000 i 850.000 Evropljana godišnje mora se uzeti uslovno.

 

"Ideja naše rezolucije o lajmskoj bolesti je da bolje razumemo koliki je broj obolelih u Evropi", rekla je francuska evroposlanica Mišel Rivasi, jedan od autora izveštaja. "Zato tražimo od Evropske komisije da objavi 'smernice' o tom pitanju", dodala je ona.

 

Uzork lajmske bolesti je bakterija Borelija burgdorferi (Borrelia). Ljudima je prenosi krpelj, koji je nosilac tih bakterija, i stopa obolelih zabrinjavajuće brzo raste.

 

"Znamo da su širenje krpelja i povećani broj ujeda direktno odgovorni za oboljevanje od lajmske bolesti u Evropi", rekla je u debati u ENVI evroposlanica Silvi Godin.

 

Evroposlanici traže i da lajmska bolest bude uklučena na EU listu infektivnih bolesti, što trenuto nije slučaj.

 

Takođe traže da lajmska bolest bude prepoznata kao profesionalna bolest poljoprivrednika, šumara i drugih profesija koje rade napolju, poput geologa, biologa i arheologa.

 

"Ne postoji evropski konsenzus o tretmanu, dijagnostifikovanju i otkrivanju lajmske bolesti", ističe se u rezoluciji.

 

"Od zemlje do zemlje dijagnostifikovanje i tretman se veoma razlikuju pa su neki oboleli primorani na neku vrstu 'lutanja za terapijom' širom Evrope kako bi se našlo pravo rešenje za njihovu infekciju", pojasnila je Rivasi.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com