Madridski državni univerzitet, koji je već ranije bio optuživan da je gledao kroz prste visokorangiranim političarima i poklanjao im diplome iako nisu dolazili na predavanja, sada se našao na meti istrage pravosuđa zbog sumnje da je na njemu diplome pravnog fakulteta steklo nekoliko stotina italijanskih državljana za koje je ustanovljeno da jedva govore španski. Istraga je još u početnoj fazi, naveli su izvori iz pravosuđa.

 

Sud u Madridu ispituje da li je oko 500 državljana Italije ekspresno steklo master pravnog fakulteta na Univerzitetu kralj Huan Karlos u Madridu, rekli su portparoli suda.

 

Italijanima su diplome dodeljene iako im je znanje španskog bilo vema oskudno, preneli su španski mediji.

 

U skandalu nazvanom "Mastergejt", univerzitet se već suočio sa optužbama da je poklanjao diplome političarima, koji su dobijali dobre ocene iako se nisu pojavljivali na predavanjima.

 

Optužbe su u aprilu dovele do ostavke Kristine Kifuentes, bivše načelnice autonomne zajednice Madrid, a ranije ovog meseca funkciju je napustila i bivša ministarka zdravlja Karmen Monton.

 

Na udaru kritike našao se i lider konzervativne Narodne partije (PP) Pablo Kasado, koji je takođe stekao master sada zatvorenog Instituta za javno pravo Univerziteta kralj Huan Karlos.

 

Portparoli suda rekli su da je istraga u "veoma ranoj fazi".

 

Oni su pojasnili da su italijanski državljani dolazili u Madrid da bi master diplomom overili osnovni studij koji su završavali u Italiji, a zatim bi se pomoću mastera upisali u advokatske komore u Madridu i drugim španskim gradovima, što im je omogućavalo da se bave pravom u celoj Evropskoj uniji.

 

To je budućim advokatima omogućavalo da izbegnu velike izdatke koje bi u Italiji imali za sticanje mastera, koji je u toj zemlji preduslov za bavljenje pravom.

 

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, mediji su naveli da su italijanski državljani putovali u ekspresne posete Madridu gde su polagali ispite za master sa veoma skromnim znanjem španskog.

 

Avokatska komora Madrida odbacila je u saopštenju bilo kakvu odgovornost za taj slučaj i pripisala je Univerzitetu kral Huan Karlos i španskoj vladi.

 

Posle izbijanja skandala "Mastergejt", univerzitet je zatvorio svoj Institut za javno pravo i podneo žalbu za navodnu zloupotrebu sredstava, kojom je obuhvaćen i bivši direktor instituta Enrike Alvares Konde.

 

Mediji su preneli i da su Alvares i njegov zamenik na institutu između 2012. godine i maja ove godine novčanim doznakama čiji osnov nije poznat primili gotovo 200.000 evra.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Univerzitet kralj Huan Karlos