Dok se italijanska populistička vlada sprema da 27. septembra predstavi svoj prvi budžet, rastu strahovanja od kršenja fiskalnih pravila EU i povećanja već ogromnog javnog duga treće po snazi ekonomije zone evra. Očekuje se da budžet uključi i osnovni prihod za nezaposlene i siromašne od gotovo 800 evra, iako još nije jasno kako će se za to naći novac.

 

Sva pažnja biće usmerena na prvo zapadnoevropsko anti-establišment vođstvo u želji da se vidi da li će Rim prkositi Briselu i potencijalno napraviti paniku na finansijskim tržištima ili će se pokoriti.

 

Koalicija, koja će, kako se očekuje, predstaviti rebalans budžeta za 2018. i plan za 2019, nastoji da nađe način da ispuni predizborna obećanja i smiri investitore zabrinute za zdravlje italijanske ekonomije.

 

Sve se vrti oko ključnog indikatora - deficita prema bruto domaćem proizvodu (BDP).

 

Izvor u parlamentu blizak vladi rekao je da će deficit verovatno biti negde između 1,8 i 1,9% BDP u 2019. prema 0,8%, koliko je procenjivala prethodna vlada levog centra, prenela je agencija AFP.

 

Istovremeno italijanski javni dug stoji na 132% BDP i drugi je po veličini u zoni evra, posle grčkog.

 

U međuvremenu se vode intenzivni pregovori između koalicionih partnera - Pokreta pet zvezda, krajnje desne Lige i nezavisnog ministra ekonomije Đovanija Trije (Giovanni Tria) koji je, kako se veruje, postavio gornju granicu deficita na 1,6%.

 

Sednica vlade počeće popodne i očekuje se da traje do duboko u noć.

 

Mega osveta

 

Lider Pet zvezda i zamenik premijera Luiđi Di Majo stalno kritikuje budžetske restrikcije EU. On je rekao da nikakva šteta neće biti ako deficit premaši prag od 3% koji je postavio Brisel.

 

Di Majo je zatim rekao da ako to može Pariz, može i Rim, misleći na francuski deficit javnog sektora koji će, prema očekivanjima, narasti na 2,8% BDP u 2019. Zar Italija nije "suverna zemlja kao i Francuska", zapitao se Di Majo.

 

Lider populista rekao je i da njegov pokret neće glasati za budžet ako ne bude dovoljno "odvažan".

 

"Ozbiljan miistar" može da nađe način da obezbedi sredstva, rekao je Di Majo misleći na ministra ekonomije.

 

Političku oluju izazvala je audio poruka u kojoj glavni portparol premijera preti da će "eliminisati" zvaničnike trezora ako ne nađu novac za projekte, uključujući za osnovni prihod obećan na martovskim izborima.

 

U poruci koja je procurila u medije obećana je "mega krvna osveta" ako se ne nađe novac za niz skupih obećanja iz zajedničkog vladinog programa.

 

Ključno obećanje Pokreta pet zvezda bio je osnovni prihod od 780 evra za nezaposlene i siromašne ali bi cena te mere bila previsoka - deset milijardi evra, prema najskromnijim procenama.

 

Nekoliko sati nakon što je Di Majo na Tviteru napisao da neće podržari budžet, Trija je rekao da će osnovni minimalni prihod biti obezbeđen.

 

Liga želi da uvede jedinstvene poreske stope od 15 do 20% za kompanije i pojedince što bi, kako se procenjuje, smanjilo poreski prihod za 80 milijardi evra godišnje.

 

Tako velika potrošnja mogla bi da uznemiri investitore i pogura naviše razliku u prinosu između nemačkih i italijanskih obveznica koja je premašila 300 poena u maju zbog bojazni od preuizimanja vlasti od strane evroskeptične vlade.

 

Što razlika bude veća, država će se sve skuplje zaduživati i smanjivati "finansijski prostor za manevrisanje".

 

Situaciju mogu dodatno da iskomplikuju "mršave" prognoze rasta - samo 1% u 2019, prema procenama Banke Italije i Međunarodnog monetarnog fonda i 1,1% prema Evropskoj komisiji.

 

Izvor: AFP

Foto: Beta/AP