SAD, Švedska i Italija uputile su ponude da Bugarskoj prodaju osam borbenih lovačkih aviona, koji bi zamenili njene vremešne sovjetske avione MIG-29, na tenderu čija se vrednost procenjuje na oko 920 miliona evra. SAD su ponudile nove mlazne avione Lokhid martin (Lockheed Martin) F-16V ili nove Boingove (Boeing) F-18 super hornet. Švedska je ponudila nove avione Gripen koje proizvodi Saab, dok Italijani Bugarskoj nude polovne Jurofajtere (Eurofighter), saopštilo je bugarsko ministarstvo odbrane.

 

Bugarski parlament u junu je odlučio da za kupovinu osam novih ili polovnih mlaznih lovačkih aviona bude izdvojeno 1,8 milijardi leva (920 miliona evra), ali u stručnjaci odmah upozorili da taj iznos neće biti dovoljan za kupovinu američkih F-18 super hornetsa.

 

To je do sada najveći vojni posao u koji se Bugarska upustila, a tender je morao ove godine da bude ponovo raspisan, nakon što je nadležni parlamentarni odbor odlučio da se poništi prethodni tender iz 2016. godine. Na tom tenderu prednost je data švedskom Gripenu.

 

Na tenderu koji je bio raspisan 2016. godine svoje ponude su, pored SAD, Italije i Švedske, podnele i Portugal, Izrael, Nemačka i Francuska.

 

"Ponude će biti razmotrene i onda doneta politička odluka", rekao je novinarima zamenik ministra odbrane Atanas Zaprijanov po otvaranju ponuda 1. oktobra, prenele su svetske agencije.

 

Precizirajući da će ponude razmotriti komisija ministarstva odbrane i stručnjaci, a odluku doneti vlada, Zaprijanov nije želeo da kaže koliko bi mogla da potraje cela pocedura, uključujući i direktne pregovore sa najboljim ponuđačem.

 

Bugarski premijer Bojko Borisov ranije je nagovestio da njegova zemlja neće kupovati polovne avione.

 

Ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je da će odlučujući faktor za kupovinu biti finansijski kapaciteti, a da će ugovor biti sklopljen između dve države, a ne sa nekom privatnom firmom, kako bi se izbegla mogućnost korupcije.

 

Karakačanov je rekao da za sada nema nikakvih pritisaka koji bi se ticali izbora ponuđača, dodajući: "Da li će ih biti, videćemo".

 

Kupovina aviona treba da pomogne Bugarskoj da dodatno uskladi svoje oružane snage sa standardima NATO, čija je članica postala 2004. godine.

 

Kao članica NATO, Bugarska je obavezna da ima najmanje jednu eskadrilu od 12 lovaca spremnih za delovanje, ali se proteklih godina broj njenih zastarelih lovačkih maznjaka iz sovjetske ere dramatično smanjio, što izazvalo i zabrinutost za osposobljavanje bugarskih vojnih pilota.

 

Izvor: Euractiv.com

Foto: Defence Blog