Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron uživaju veće poverenje u svetu od predsednika Kine, Rusije i SAD, Sija Đinpinga, Vladimira Putina i Donalda Trampa, pokazalo je novo istraživanje američkog Centra za istraživanja Pju (Pew). Najnegativniji rejting među petoro lidera ima Tramp u koga nema mnogo poverenja više od dve trećine ispitanika iz 25 zemalja.

 

I Putin i Si imaju više negativnih nego pozitivnih komentara dok su, s druge strane, mišljenja o nemačkoj kancelarki i francuskom predsedniku generalno pozitivna.

 

Čak 70% ispitanika nema poverenja da Tramp radi pravu stvar vezano za međunarodne poslove, kod Putina je to 62%, Sija 56 , Makrona 34 a Angele Merkel 31%.

 

Merkel i Makron su najpopularniji u EU ali su razlike primetne i rejting kancelarke Nemačke i predsednika Francuske mnogo je bolji u zemljama na severu nego u državama sa istoka i juga EU obuhvaćenim istraživanjem.

 

Evropski stavovi prema predsedniku SAD izrazito su negativni, posebno kada se Trampov rejting poredi sa rejtinzima njegovih prethodnika, objavio je američki Pju centar.

 

Istraživanje je pokazalo i da je u više evropskih zemalja Tramp uživa veći rejting među pristalicama populističkih partija krajnje desnice.

 

Tako u Velikoj Britaniji dobro mišljenje o Trampu ima nešto više od polovine građana kojima je bliska evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) dok među onima koji se ne slažu sa UKIP samo petina ima poverenja u američkog predsednika.

 

Sličan je jaz i između pristalica i protivnika desničarskih populističkih stranaka u Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Nemačkoj, naveo je Pju.

 

Međutim, Britanija je jedina evropska zemlja u kojoj više od polovine pristalica desničarske populističke stranke ima poverenja u Trampa.

 

Zemlja koja je SAD dala najniži rejting u istraživanju je Rusija i samo 26% Rusa je naklonjeno SAD prema 41% u istraživanju iz 2017.

 

Čak 55% ispitanika u Rusiji ocenilo je da su odnosi sa SAD pogoršani u poslednjih godinu dana a udeo javnosti koja ima pozitivan stav o Trampu smanjen je na 19 sa 53%.

 

Istraživanje je rađeno od 20. maja do 12. avgusta a obuhvatilo je više od 26.000 ljudi iz 25 država, uključujući deset članica EU.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP