Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je ostavku ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolomba pošto je prvobitno odbio to da učini. Kolombov odlazak tumači se kao najnoviji udarac Makronovoj administraciji. Pre mesec dana iz vlade je otišao i u javnosti veoma popularan ministar ekologije.

 

Kolomb (71) je 1. oktobra ponudio ostavku koju je šef države odmah odbacio. U izjavi Figarou 2. oktobra, Kolomb je insistirao na svojoj odluci da napusti vladu.

 

Frans pres navodi da je neizvesnost trajala nekoliko sati dok konačno predsedništvo nije prihvatilo ostavku ministra.

 

Makron je "prihvatio ostavku Žerara Kolomba i zamolio premijera (Eduara Filipa) da obavlja dužnost ministra unutrašnjih poslova do imenovanja naslednika", rečeno je Frans presu u Jelisejskoj palati.

 

Kolomb je ranije najavio da će napustiti ministarsko mesto posle evropskih izbora 2019. kako bi krenuo u izbornu kampanju za gradonačelnika Liona na izborima u proleće 2020.

 

Francuska opozicija komentarisala je da se oko ponuđene ostavke ministra pravi "cirkus".

 

Takođe  opozicioni lideri, i sa desnice i sa levice, ističu da ministar unutrašnjih poslova treba da se fokusira na svoj posao umesto da se sprema za kampanju za još jednu funkciju, prenela je agencija AP.

 

Iskusni političar Kolomb, koji je 16 godina bio gradonačelnik Liona, postao je Makronov ključni saveznik kada je napustio Socijalističku partiju kako bi se priključio njegovoj predsedničkoj kampanji.

 

Vest o Kolombovom odlasku stiže u vreme kada je rejting francuskog predsednika najslabiji od izbora u maju 2017.

 

Anketa rađena krajem septembra pokazala je da predsednik Francuske uživa popularnost samo 32% stanovništva dok negativno mišljenje o njemu ima 67% ispitanika, navodi se u anketi agencije BVA koju su preneli list Tribin i radio RTL.

 

Iako Makron najveću popularnost uživa među simpatizerima vladajuće centrističke stranke Republika u pokretu, on gubi popularnost kod simpatizera drugih stranaka. Oko 22% simpatizera Socijalističke partije ima pozitivan stav o Makronu i oko 35% pristalica desničarske stranke Republikanci.

 

Sve veća nepopularnost Makrona nije međutim uticala na rast popularnosti opozicije jer većina Franuza smatra da ni ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje (ranije Nacionalni front) Marin Le Pen, ni radikalna levica Žan-Lika Melanšona, ne bi obavila bolji posao.

 

Inače, pre mesec dana popularni ministar zaštite životne redine Nikola Ilo, bivša TV zvezda, neočekivano je objavio da odlazi iz francuske vlade zbog sporog napretka u rešavanju "zelenih" pitanja.

 

U međuvremenu politički rivali kritikuju Makrona i da je arogantan i da nema dodira sa ljudima nakon što je nedavno nezaposlenom mladom baštovanu rekao da može da nađe posao u restoranu ako samo "pređe ulicu".

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP