Nemačka koja pati od nestašice radne snage, ublažiće imigraciona pravila kako bi privukla strance koji traže posao, uključujući i plan da se nelegalnim migrantima koji su našli posao i integrisali se u nemačko društvo omogući da ostanu. Prema dogovoru stranaka velike koalicije, nova pravila trebalo bi da omoguće i građanima zemalja koje nisu članice EU da dođu u Nemačku sa vizom na šest meseci i pokušaju da nadu posao.

 

Dogovor o novoj strategiji u borbi protiv manjka radne snage postignut je posle maratonskih pregovora vladajućih koalicionih partnera -  konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, njene bavarske sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

 

Prema toj strategiji, migranti bez boravišne dozvole koji čekaju odluku da li će im biti odobren azil ili će biti deportovani, mogli bi da ostanu u Nemačkoj ako imaju plaćen posao i mogu da dokažu da su postali deo nemačkog društva, saopštili su nemački ministri 2. oktobra posle pregovora.

 

Tražiocima posla iz zemalja izvan Evropske unije, uključujući, na primer, kuvare, metalske radnike ili stručnjake u IT sektoru, takođe će biti omogućeno da dođu u Nemačku na šest meseci kako bi pokušali da nađu posao, pod uslovom da imaju određene kvalifikacije i da govore nemački.

 

Predstavnici velike koalicije zaključili su da raspoloživa radna snaga iz EU, koja ukupno broji više od 500 miliona stanovnika, ne bi bila dovoljna da obezbedi funkcionisanje nemačke ekonomije.

 

"Za su nam potrebni radnici iz trećih zemalja", rekao je nemački ministar unutrašnji poslova i lider CSU Horst Zehofer (Seehofer) na konferenciji za novinare o novoj strategiji, koja tek treba da bude pretočena u zakon i da dobije zeleno svetlo parlamenta, prenela je agencija AFP.

 

Ministri su naglasili da se vlada i dalje drži principa strogog razdvajanja tražilaca azila od ekonomskih migranata, imajući u vidu duboku polarizaciju nemačkog društva oko pitanja prijema migranata, uglavnom ratnih izbeglica iz Sirije i Iraka.

 

Kampanja protiv vladine politike prijema migranata donela je krajnje desnoj Alternativi za Nemačku (AfD) više od 90 poslaničkih mesta u Bundestagu i mesto najveće opozicione stranke.

 

Ministri su pojasnili da nova imigraciona pravila nisu stvorena da bi se odbijenim tražiocima azila omogućilo dobiju dozvolu boravka tako što bi se "prebacili" u kategoriju ekonomskih migranata.

 

Ta pravila, prema njihovim rečima, predstavljaju "pragmatično rešenje" za one migrante koji duže vreme borave u Nemačkoj pošto iz različitih razloga ne mogu da budu deportovani u zemlju porekla, a primer zbog opasnosti da će biti zlostavljani.

 

Naglasivši da Nemačka upravo zato toleriše boravak mnogih odbijenih azilanata, Zehofer je rekao da se u ovom trenutku njhov radni status različito tretira u pojedinim pokrajinama, a da je cilj vlade da se definišu pravila na nivou države, pošto je privredi potrebna izvesnost.

 

Ministar zapošljavanja iz SPD  Hubertus Hajl (Heil) rekao je da je reč o "pragmatičnom rešenju koje odražava realnost" i da će tako biti izbegnuti slučajevi da Nemačka "šalje nazad pogrešne ljude".

 

Ministri su najavili da će spisak konkretnih kriterijuma tek biti sastavljen.

 

Sa stopom nezaposlenosti koja je na rekordno niskom nivou od ujedinjenja Nemačke, preduzetnici u toj zemlji žale se da hroničan manjak radne snage ugrožava privredni rast.

 

Prema podacima Nemačkog ekonomskog instituta, u sektorima matematike, informatike, prirodnim naukama i tehnologiji u septembru je bilo slobodno rekordnih 322.200 radnih mesta.

 

Ministar ekonomije Peter Altmajer (Altmaier) ocenio je da će nova pravila posebno koristiti malim i srednjim preduzećima "koja su u prošlosti bila u nezavidnom položaju pošto su se takmičila sa velikim kompanijama koje su 'lovile' dobro obučene ljude".

 

Izvor: Euractiv.com

Foto: Beta/AP