Britanska premijerka Tereza Mej rekla je 3. oktobra da pregovori o razlazu s EU ulaze u "najtežu fazu" i pozvala je svoju podeljenu Konzervativnu stranku da prestane sa svađama oko Bregzita i podrži njen plan za budući dogovor o izlasku iz Unije. U obraćanju poslednjeg dana godišnjeg Kongresa stranke u Birmingemu, dan pošto je njen rival Boris Džonson napao njen plan za Bregzit, Tereza Mej je rekla da su britanski predlozi "vrlo izazovni za EU".

 

Premijerka je upozorila kritičare plana koji žele tvrd prekid s evropskim blokom da "ako svi idemo u raznim pravcima u potrazi za sopstvenim vizijama savršenog Bregzita, rizikujemo da završimo bez ikakvog Bregzita".

 

Ona je rekla da bi izlazak iz EU bez dogovora o razlazu bio "u prvo vreme težak" za Britaniju i "loš rezultat" za obe strane i pozvala svoju stranku da se ujedini i da joj pomogne da postigne sporazum o odlasku iz evropskog bloka.

 

"Odlazak bez sporazuma, uvođenje carina i skupih provera na granicama bilo bi loše rešenje za Veliku Britaniju i za EU", rekla je Mej, mada je odbila da isključi tu mogućnost.

 

Ona je rekla da bi takav razlaz bez dogovora s EU bio težak u prvo vreme ali da bi Britanija uz svoju  "otpornost i snalažljivost" to prebrodila.

 

Mej je pozvala svoju stranku da se ujedini iza "pristojne, umerene i patriotske politike", dan pošto je njen rival Boris Džonson kritikovao njen plan i doveo u pitanje njen autoritet u svom govoru na partijskom Kongresu.

 

Četvorodnevnim Kongresom dominirale su podele oko predstojećeg izlaska Britanije iz EU, i oni koji su za i oni koji su protiv EU su kritikovali premijerkine pregovore s Unijom.

 

Samo šest meseci pre nego što Britanija treba da izađe iz EU, 29. marta, pregovori s evropskim blokom su u zastoju a Mej je u procepu između onih koji su za takozvani tvrdi Bregzit i izlazak bez dogovora, kao što je Boris Džonson, i onih koji žele da zadrže bliske ekonomske veze s Unijom, najvećim britanskim trgovinskim partnerom.

 

Premijerka je izašla na binu igrajući uz muziku Abe "Dancing Queen", šaleći se na sopstveni račun zbog svog nezgrapnog igranja, što je naišlo na glasne pozdrave delegata.

 

Šala je bila podsetnik na njen bugi ples tokom posete Africi ranije ove godine čiji snimci su se širili društvenim mrežama.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP