Tri dana pre pokrajinskih izbora u Bavarskoj, vladajuća konzervativna Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, nastavlja da gubi poverenje birača. Pored CSU pad beleži još jedna partija bogate tradicije, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), a najveći dobitnici očigledne polarizacije biračkog tela su Zeleni i ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD).Prema anketi berlinskog instituta Civey koju su 11. oktobra objavili nemački mediji, CSU može da računa na 32,9% glasova, što je 3,1% manje nego pre samo dvadesetak dana.

 

Sa druge strane, Zeleni su u istom periodu ojačali za još 0,6% i uživaju poverenje 18,5% birača.

 

Alternativa za Nemačku je, iako je izgubila0,4%, na trećem mestu sa 12,8%, dok je SPD pala na svega 11%, što je upola manje nego na izborima pre pet godina.

 

Od 1957. godine CSU neprekidno postavlja ministra-predsednika, kako se naziva premijer Bavarske i najčešće je vladala apsolutnom većinom. Još na pokrajinskim izborima 2013. godine CSU je sa osvojenih 47,7% glasova obezbedila samostalnu vladavinu.

 

Sadašnji postotak popularnosti CSU je, međutim, za tri odsto manji nego u septembru i za pet odsto nego u avgustu, a silazni trend se nastavlja.

 

Bavarski premijer i glavni stranački kandidat CSU Markus Zeder (Soeder) za slabe rezultate stranke u anketama krivi veliku koaliciju na saveznom nivou, a time i svog partijskog šefa, predsednika CSU i ministra unutrašnjih poslova Nemačke Horsta Zehofera (Seehofer).

 

Zehofer je na takve optužbe odgovorio da se poslednjih šest meseci nije mešao ni u bavarsku politiku ni u izbornu kampanju. On je za Zidojče cajtung (Sueddeutsće Zeitung) rekao da je za strategiju za pokrajinske izbore nadležan isključivo bavarski premijer.

 

Na ulazak u bavarski parlament mogu da računaju i Slobodni birači sa nešto manje od deset odsto glasova, a pod znakom pitanja ostaje da li će izborni prag preskočiti Liberalna partija (FDP), koja trenutno uživa podršku oko šest posto birača, i Levica, koju podržava četiri odsto.

 

Od njihovog ulaska u parlament zavisiće i moguće postizborne koalicije, pa bi u slučaju uspeha liberala bila moguća koalicija CSU, lierala i socijaldemokrata. Koaliciju CSU sa Alternativom za Nemačku Markus Zeder je unapred isključio, preneli su nemački mediji.

 

Prema postojećim anketama, jedina dvočlana koalicija koja bi omogućila natpolovičnu većinu bila bi ona između CSU i Zelenih, što predsedavajući Zelenih Robert Habek (Habeck) ne isključuje, pod uslovom da CSU ne insistira na "orbanovskoj, antievropskoj politici" i da ne želi dalje "da podiže  zidove".

 

Agencija AP procenjuje da bi izbori u Bavarskoj mogli doneti nova previranja u saveznoj vladi kancelarke Angele Merkel.

 

Mada je malo verovatno da će CSU potpuno izgubiti vlasti u Bavarskoj, prognozirani rezultati bi mogli da budu ponižavajući i spekuliše se da bi lider stranke Horst Zehofer mogao biti prinuđen da podnese ostavku, smatra AP.

 

Agencija podseća da je migrantska kriza sporno pitanje između Zehofera i Merkelove još od 2015. godine, kada je on kritikovao njenu odluku da otvori nemačke granice za izbeglice koje dolaze preko Balkana.

 

Upravo na antiimigracionoj retorici glasače je privukla ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku.

 

Izbori u Bavarskoj bi mogli da otežaju poziciju Angele Merkel koja je već oslabljena sukobima u koaliciji i smenom šefa konzervativaca u Bundestagu koji je važio za njenog bliskog saveznika. Loši rezultati u Bavarskoj i Hesenu kasnije ovog meseca mogli bi da stvore nove probleme kancelarki uoči konvencije njene CDU u decembru kada će se birati lider stranke.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP