Austrija je Evropsku komisiju obavestila da će nastaviti da kontroliše svoju granicu prema Sloveniji i Mađarskoj i posle 11. novembra, kada je trebalo da ukine kontrolu. Prethodno je i Francuska najavila da namerava da produži kontrolu granica za još šest meseci. Vrlo je verovatno da će to učiniti još neke zemlje, pošto je Evropska unija trenutno oko pitanja nadzora granice u kontaktu sa šest zemalja članica šengenske zone. Reč je o Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koja nije članica EU.Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl (Kickl) je u pismu Evropskoj komisiji, Savetu i Parlamentu EU najavio produžetak graničnih kontrola za još šest meseci, do maja 2019. godine.

 

Kikl je u pismu na četiri strane naveo da je austrijska vlada, "na osnovu i dalje visokog broja presretnutih ilegalnih migranata, sumnjivih osoba i azilanata zaključila da situacija još nije dovoljno stabilna", i da bi ukidanje kontrola bilo isto što i "pozivnica krijumčarima ljudi".

 

U pismu koje je komisija primila 11. oktobra navodi se i da su registrovani pojačani pokreti migranata na istočnoj obali Jadrana, preneo je Euractiv.de.

 

Konkretne brojeve ministar, međutim, nije izneo. Činjenica je da je broj zahteva za davanje azila u Austriji zatno opao. Tako je od januara do avgusta ove godine podneto 9.337 zahteva, što je približo dvostruko manje nego u istom periodu 2017. godine.

 

Kako će komisija reagovati na zahtev Austrije nije izvesno. Komisija smatra da, po pristizanju zahteva za produženje graničnih kontrola u skladu sa članom 25 Šengenskog sporazuma, Brisel u svakom trenutku može da odluči da iznese i negativan stav. U tom slučaju usledio bi proces konsultacija sa državom koja je podnela zahtev.

 

Neku vrstu zelenog svetla Evropska komisija po pravilu ne daje. Ćutanje evropske administracije, s druge strane, značilo bi da nema prepreka za produžetak kontrole granice, i takva reakcija se može očekivati. Austrijski mediji preneli su da je Slovenija već izrazila negodovanje zbog odluke Beča.

 

Prema navodima austrijskih medija, za razliku od Beča, Pariz svoju odluku otvoreno pravda i opasnošću od terorizma zbog pojačanog povratka džihadista, kojih je iz Francuske na sirijsko ratište otišlo oko 400.

 

Austrija od 2015. godine sprovodi kontrolu svoje granice prema Sloveniji i Mađarskoj, dok granice prema Italiji i Nemačkoj i daje funkcionišu po šengenskom režimu.

 

Podaci pokazuju da su u Evropu 2018. godine do danas došla 105.242 migranta, dok je 2017. godine taj broj iznosio 186.768.

 

U Austriji su od početka godine na granici privedena 18.653 ilegalna migranta, a prošle godine 27.623. Istovremeno, i broj tražilaca azila opao je u Austriji u odnosu na 2017. godinu za 46,27%, pokazuju podaci austrijske policije.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto: MUP Austrije