Zastareli grčki krivični zakonik iz sredine prošlog veka sprečava privatni sektor da investira u projekte u kojima udeo ima i javni sektor i time blokira potencijalni investicioni bum koji je Grčkoj i više nego potreban. Brisel poručuje da su mere za unapređenje poslovne i investicione klime ključne za održivi ekonomski oporavak Grčke.

 

Posle osam godina politika baziranih na štednji i ekonomske stagnacije, Grčka je u avgustu izašla iz programa spasilačkih zajmova. U sklopu tog paketa levičarska vlada obavezala se da unapredi poslovnu klimu kako bi zemlja privukla preko potrebne investicije i išla putem rasta.

 

Međutim, investitori se suočavaju sa zastarelim investicionim okvirom a najbolji primer je zakon iz 1950. čijim se odredbama predviđa čak i doživotna robija za onoga ko prouzrokuje štetu na javnoj imovini.

 

Prema programu privatizacije, prodaje se brojna javna imovina. Problem se javlja kada privatni nvestitor ulazi u kompaniju koja je privatizovana ali i država ima udeo u vlasništvu.

 

Grčka država je često većinski vlasnik ili akcionar u velikim projektima u zemlji.

 

U slučaju "pogrešne odluke" na nivou upravljanja, obična žalba konkurenta ili nekog drugog može da bude okidač za zakon iz 1950. o šteti na javnoj imovini i čak može da ima za posledicu doživotni zatvor za privatne investitore.

 

Izvori u industriji objasnili su za EURACTIV da to očigledno sprečava ulaganja u zemlji jer nijedan privatni "igrač" ne želi da rizikuje u tako nesigurnom režimu.

 

Portparol Evropske komisije je za briselski portal rekao da je Komisija pažljivo pratila sve oko programa privatizacije koji je važan element programa podrške stabilnosti.

 

Međutim, zvaničnici EU kažu da postoji potreba za merama za unapređenje poslovne klime u zemlji.

 

"Šire gledano, mere za unapređenje poslovne i investicione klime ključne su za podsticanje održivog ekonomskog oporavka u Grčkoj i smanjenje nezaposlenosti. Zato program podrške stabilnosti u Grčkoj uključuje širok dijapazon mera u tu svrhu", rekao je Komisijin portparol.

 

Izvori u grčkom ministarstvu pravde rekli su da su rasprave o zakonu "u poslednjoj fazi" ali nisu obrazložili dalje korake.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP