Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska partija vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, izgubila je na pokrajinskim izborima u Bavarskoj apsolutnu većinu što predstavlja još jedan udarac za krhku saveznu crveno-crnu koaliciju. Gotovo sedam decenija CSU je dominirala politikom u Bavarskoj, postavljala šefa pokrajinske vlade i najčešće vladala apsolutnom većinom.

 

Na izborima za bavarski parlament 14. oktobra CSU je osvojila 37,2% glasova, a njen izborni rezultat bio je lošiji samo davne 1950. godine.

 

Nasuprot neuspehu konzervativaca, istorijski uspeh sa 17,5% glasova ostvarili su Zeleni. Za njima sledi stranka desnog centra Slobodni birači sa 10,2%, a na četvrtom mestu je ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD), koja je glasače vrbovala antimigrantskom i ksenofobnom retorikom.

 

Porazan rezultat ostvarila je Socijaldemokratska partija Nemačke koja je, iako Bavarska nikada nije bila njeno uporište, sa osvojenih 9,7% glasova izgubila više od polovine glasova u odnosu na izbore 201. godine i ostvarila najgori rezultat od Drugog svetskog rata.

 

Izborni prag od pet posto uspela je jedva još da pređe i liberalna partija FDP.

 

"Danas, naravno, nije dobar dan za CSU. Nismo ostvarili dobar rezultat. Prihvatamo rezultat sa poniznošću", rekao je bavarski premijer Markus Zeder, nako što su počeli da pristižu prvi rezultati, piše Euractiv.com.

 

Generalni sekretar CSU Markus Blume izjavio je za nemačku televiziju ARD da je ta stranka ipak dobila mandat da sastavi vladu i da će sada "pažljivo razmotriti sa kim može da formira stabilnu vladu".

 

CSU, međutim, u formiranju koalicije nema mnogo izbora. Stranka je već ranije isključila savez sa AfD, pa joj kao opcije za eventualnu relativno stabilnu dvočlanu koaliciju preostaju Slobodni birači ili Zeleni, pri čemu su oba potencijalna partnera su već ranije izrazila spremnost za pregovore.

 

Markus Zeder je ranije nagovestio da bi mu draža bila konzervativna opcija - koalicija sa Slobodnim biračima. Manje je verovatno partnerstvo sa Zelenima, za koje je Zeder i rekao da se ideološki veoma razlikuju.

 

U obzir dolazi i koalicija sa desetkovanom SPD, ali bi ona bila nepoželjna upravo zbog sadašnjeg položaja vladajuće velike koalicije CDU, CSU i SPD.

 

Ishod izbora u Bavarskoj predstavja ozbiljan teret za ionako načetu vladu u Berlinu, pošto su na njima ozbiljan udarac pretrpele dve, od ukupno tri članice velike koalicije.

 

U centru dve krize koje su proteklog leta uzdrmale nemačku vladu, unutrašnje rasprave CDU i CSU oko mirantske krize i nedavnih neslaganja oko izjava šefa tajne službe Hansa Georga Masena (Maassen) o nasilnim protestima ekstremih desničara, nalazio se lider CSU i savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer).

 

Te krize su ostavile duboke pukotine u velikoj koalicji i oslabile položaj kancelarke Angele Merkel.

 

Ona se nalazi pod sve većim pritiskom i zbog izbora u pokrajini Hesen, za dve sedmice, pošto bi loš rezultat njenog saveznika i potpredsednika CDU Folkera Bufijea  (Volker Bouffier) mogao da izazove "lančanu reakciju zbog koje bi i njena sudbina visila o koncu", rekli su za Euractiv.com izvori iz CDU.

 

Istovremeno, i SPD se suočava sa ozbiljnim pitanjima. Lider SPD Andrea Nales (Nahles) ocenila je da je slab učinak savezne vlade delom odgovoran za poražavajući rezultat njene partije u Bavarskoj.

 

Rukovodstvo socijaldemokrata nalazi se pred dilemom da li ostati u nepopularnoj koaliciji i fatalnom zagrljaju CDU, ili rizikovati prevremene izbore koji bi, imajući u vidu ankete, mogli da završe katastrofalno.

 

Izbori u Bavarskoj nikada nisu sa toliko pažnje praćeni ni u Briselu, i to iz dva razloga.

 

Prvi je pitanje kako će se oni odraziti na potpredsednika CSU i lidera narodnjačke frakcije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfreda Vebera (Weber), koji se takmiči i za mesto šefa Evropske komisije. U Briselu se pitaju i  kako će se Angela Merkel postaviti za nekoliko dana na važnom samitu EU, ako prethodno "nije pospremila sopstvenu kuću".

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP