U proteklih deset godina zbog aktivnosti vezanih za pranje novca kažnjeno je 18 od 20 najvećih evropskih banaka, pokazuju izveštaji. Skandal koji je nedavno potresao Danske Bank pokazao je sve manjkavosti kontrole pranja novca, ali je to problem koji nije svojstven samo danskoj banci, već na različitim nivoima pogađa celokupni evropski bankarski sektor, piše La tribin (Tribune), medijski partner Euractiva.

 

Prema studiji britanske kompanije Fortitu data (Fortytwo Data), koja razvija rešenja za subijanje pranja novca na bazi veštačke inteligencije, zbog kršenja sistemskih pravila protiv pranja novca kažnjeno je 18 od 20 najvećih evropskih banaka, ili 90%.

 

"Mnoge od tih sankcija izrečene su tek proteklih godina, što ukazuje da je pranje novca u međuvremeno postalo apsolutno uobičajena  praksa", saopštila je britanska kompanija.

 

"Najsvežiji skandali, koji su pogodili ING, Danske Bank i Dojče Bank (Deutsche Bank) samo su pojačali taj utisak. Oni, međutim, pokazuju i da nijedna banka, bez obzira na veličinu, nije imuna na sankcije", piše u saopštenju.

 

Istovremeno, gomilanje rešenih slučajeva moglo bi pođednako da ukazuje i da su regulatorna tela postala strožija ili da češće sprovode kontrole na osnovu postojećih mehanizama za verifikaciju ili upozoravanje.

 

Među najvećim evropskim bankama koje su u proteklih deset godina kažnjene zbog manjkavosti u suzbijanju pranja novca, u studiji su nabrojane i španska Santander banka, kao i britanske finansijske institucije HSBC, Barklis (Barclays), Lojds (Lloyds) i RSB.

 

U Ujedinjenom kraljevstvu je pranje novca, prema podacima Nacionalne agencije za kriminal (NCA), dostiglo obim od 171,6 milijardi evra godišnje.

 

Problem je jasno vidljiv i u Francuskoj. Do sada su već kažnjene BNP Pariba (Paribas), Kredi agrikol (Credit Agricole), Sosijete ženeral (Societe Generale) i grupa BPCE (Banque Populaire Caisse d’Epargne).

 

Tako je francuska uprava za nadzor banaka 2017. godine sa 10 miliona evra kaznila BNP Pariba zbog značajnih nedostataka u njenom sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja međunarodnog tetorizma. Sosijete ženeral je iz istih razloga kažnjen sa pet miliona evra.

 

Trakfin (Tracfin), francuska operativna grupa za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma koja deluje uz podršku ministarstva finansija, objavila je u godišnjem izveštaju da je u 2017. godini porastao broj prijavljenih slučajeva mogućeg pranja novca. Te godine bilo je skoro 70.000 prijava, što je bio porast od deset odsto u svega godinu dana, a za 50% u odnosu na 2015. godinu.

 

Mnogi skandali vezani za pranje novca postali su poznati tek početkom prošle godine, poput skandala oko ING, ili slučaj Danske Bank, za koju se vezuju sumnjive transakcije u visini od oko 200 milijardi evra koje su između 2007. i 2015. godine obavljane preko jedne njene estonske filijale.

 

Početkom oktobra ministri finansija Evropske unije odlučili su da pojačaju mere protiv pranja novca, tako što će Evropskoj bankarskoj agenciji (European Banking Authority - EBA) dodeliti ulogu svojevrsnog "evropskog policajca" za suzbijanje te pojave.

 

Agencija EBA osnovana je 2010. godine i njeno sedište bi uskoro, zbog Bregzita, trebalo da se preseli iz Londona u Pariz. Harmonizaciju evropskih propisa za suzbijanje pranja novca u finansijskom sektoru, u ovom trenutku ne nadzire nijedna institucija.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EBA