Francuska je 16. oktobra dobila rekonstruisanu vladu posle dve nedelje pregovora. Jelisejska palata je saopštila da je predsednik Emanuel Makron rekonstruisao vladu da bi obnovio tim, ali da njen "politički mandat ostaje isti".

 

Francuski predsednik Emanuel Makron je dosadašnjeg državnog sekretara zaduženog za odnose s parlamentom Kristofa Kastanera imenovao za novog ministra unutrašnjih poslova.

 

Kastaner (52) je na čelu Makronove centrističke Republike u pokretu, ali je posle imenovanja za ministra rekao da podnosi ostavku na tu funkciju.

 

Na mestu ministra Kastaner zamenjuje Žerara Kolomba koji je podneo ostavku pre dve nedelje.

 

Kastaner je na kratkoj ceremoniji preuzimanja dužnosti rekao da pitanja bezbednosti ostaju vladin prioritet.

 

"Mislim naravno na borbu protiv terorizma. Mislim naravno na rad ministarstva danju i noću na suzbijanju (terorističkih ćelija) i zaštiti i garantovanju bezbednosti za sve", istakao je Kastaner, prenela je agencija AP.

 

U okviru rekonstrukcije vlade, smenjena su četiri ministra. Ključni članovi vlade su zadržali svoje funkcije.

 

Na predlog premijera, predsednik je imenovao Franka Rijestera za ministra kulture i Didijea Gijoma za ministra poljoprivrede.

 

Makron je imenovao i novog državnog sekretara za ekonomska pitanja i borbu protiv siromaštva u ministarstvu zdravlja, zatim državnog sekretara za industrijsku politiku i digitalnu ekonomiju u ministarstvu finansija, državnog sekretara za rodnu ravnopravnost i državnog sekretara za unutrašnje poslove.

 

Vlada se tako povećala na 34 člana pri čemu je broj žena i muškaraca isti, isključujući premijera Eduara Filipa.

 

Makron je rekonstruisao vladu da bi obnovio tim, ali njen "politički mandat ostaje isti", saopštila je Jelisejska palata.

 

"Ovaj vladin tim će raditi u kontinuitetu politike koju vlada vodi i prema kalendaru reformi u mesecima koji dolaze", navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

 

Na rekonstrukciju se gleda kao na Makronov pokušaj da preuzme inicijativu nakon perioda u kojem je izgubio na popularnosti i ostao bez tri ministra.

 

Makrona doživljavaju kao "predsednika bogatih" zbog smanjenja poreza imućnima i podsticanja pro-biznis politika kojima se favorizuju investitori i preduzetnici. Takođe ga često opisuju kao arogantnog i rezervisanog.

 

Kritičari Makrona podsećaju i na slab ekonomski rast i visoku nezaposlenost od gotovo 9%.

 

Rekonstruisana vlada odmah se našla na meti kritike lidera krajnje desnice Žan-Lika Melanšona koji je optužio Makrona i novog ministra unutrašnjih poslova da stoje iz upada policije u sedište njegove stranke u sklopu istrage finansiranja kampanje i navodne zloupotrebe fondova EU.

 

Dok su njegove pristalice vikale "Otpor", Melanšon je rekao novinarima da Makron i Kastaner treba da budu pod istragom.

 

Melanšon je izgubio od Makrona u prvom krugu predsedničkih izbora 2017.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP