Najnovije istraživanje javnog mnjenja u EU pokazalo je da se članstvo u Uniji sve više ceni i da najveći procenat građana za 35 godina smatra da je njihova zemlja imala koristi od članstva. Ipak, gotovo polovina građana ne zna kada će biti održani izbori za Evropski parlament a oni koji su zainteresovani za izbore kao ključna pitanja ističu imigraciju, ekonomiju, nezaposlenost mladih.

 

Specijalizovano istraživanje Evropske komisije Eurobarometar sprovedeno u septembru pokazalo je da 68% građana EU misli da je njihova zemlja imala koristi od članstva, što je najviše od 1983. godine.

 

Istovremeno 62% građana smatra da je članstvo u EU dobra stvar, što je najveći procenat za četvrt veka.

 

U EU najviše veruju građani Malte, gde 69% misli da je članstvo u EU dobra stvar, dok 91%, drugi po visini procenat posle Irske, kaže da se zemlja okoristila ulaskom u Uniju.

 

Gotovo sva merenja podrške EU ukazuju na znatan rast posle referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU 2016, što ukazuje da na kontinentu rastu bojazni oko uticaja Bregzita, ali i, zbog teških pregovora sa Londonom, svest o dobrobitima članstva u EU, saopštio je Evropski parlament.

 

Dve trećine građana EU glasalo bi da njihova zemlja ostane članica EU a samo 17% za izlazak, koliko je i neodlučnih.

 

Novi Eurobarometar takođe je pokazao da su Evropljani sve zadovoljniji demokratskim funkcionisanjem EU - zadovoljno je 49% ili tri procentna poena više nego u istraživanju iz aprila.

 

Istovremeno 48% građana EU misli da se njihov glas računa u EU mada je taj procenat u padu u jednom broju članica.

 

Parlametar

 

Ipak, Parlametar 2018, Eurobarometrovo istraživanje za račun Evropskog parlamenta, pokazao je da nije sve dobro. Naime, uprkos značajnoj i rastućoj podršci EU, polovina ispitanika nije zadovoljna pravcem u kome EU ide. Slično je i u članicama u kojima otprilike isti procenat građana nije zadovoljan pravcem kojim se kreću njihove države.

 

U pogledu očekivanja građana u vezi uloge EU u budućnosti, 48% želi da Unija ima značajniju ulogu a 27% da ima manju.

 

Kada je reč o imidžu Parlamenta širom EU, trećina ispitanika ima pozitivam stav prema EP, petina negativan a relativna većina neutralan.

 

Istraživanje je ukazalo i na sve veću svest o predstojećim evropskim izborima i 41% građana je tačno navelo da će se održati u maju 2019, što je za devet procentnih poena više nego u istraživanju pre šest meseci i sedam procentnih poena više nego u junu 2013.

 

Međutim, 44% ispitanika ne zna kada će biti izbori za Evropski parlament prema 46% u istraživanju iz juna 2013. a u vezi izbora održanih u maju 2014.

 

Za 51% građana koji su rekli da su zainteresovani za evropske izbore, prioritetna pitanja su imigracija (50%), ekonomija (47%), nezaposlenost mladih (47%) i borba protiv terorizma (44%).

 

"Dok se radi na detaljima sporazuma o izlasku Britanije iz EU, podaci pokazuju da se na kontinentu sve više cene dobrobiti članstva. Ipak, još mnogo treba da se uradi. Kontinuirana saradanja i solidarnost na nivou EU ključne su za odgovor na bojazni evropskih građana", rekao je komentarišući rezultate istraživanja predsednik EP Antonio Tajani.

 

Istraživanje je sprovedeno između 8. i 26. septembra a obuhvatilo je 27.474 građana starih 16 i više godina iz svih 28 članica. Obavila ga je agencija Kantar pablik.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com