Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da bi neslaganje oko pitanja granice sa Irskom moglo da dovede do neuspeha pregovora sa Velikom Britanijom. Posle izlaska Britanije iz EU, jedina kopnena granica koja će ih razdvajati biće ona između Republike Irske i Severne Irske. Obe strane žele da ta granica bude što mekša, ali do sada nisu pristajale na predloge sagovornika, zbog čega su pregovori o sporazumu o Bregzitu zapali u ćorsokak.Barnije je u intervjuu za radio Frans inter 19. oktobra rekao da je dogovor o problemu granice "preduslov" za uspešan ishod pregovora o izlasku Britanije iz EU, prenela je agencija AP, piše Euractiv.com.

 

Prema njegovim rečima, izbegavanje postojanja granice između članice EU Irske, i Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog kraljevstva, predstavlja "uslov za mir i stabilnost na tom ostrvu posle mnogih tragedija".

 

Granica sa Irskom biće jedina kopnena granica Britanije sa EU posle njenog izlaska iz unije.

 

Upitan da li bi to pitanje moglo da dovede do propasti pregovora o Bregzitu, Barnije je rekao: "Odgovor je da".

 

I Britanija i EU su u pregovorima stavile do znanja da žele da izbegnu tvrdu granicu, koja bi ometala privredne aktivnosti i komunikaciju građana i potkopala teško postignuti mirovni sporazum, ali su obe strane do sada odbijale predloge one druge strane.

 

Predlog Brisela bio je da Severna Irska ostane u nekoj vrsti carinske unije sa EU, ali je London to odbio uz obrazloženje da bi značilo uvođenje carinskih kontrola između Severne Irske i ostatka Britanije.

 

S druge strane, EU se nije složila sa predlogom Londona da cela Britanija ostane u nekoj vrsti ograničene carinske unije, navodeći da takva ograničenja nisu moguća.

 

Barnije je rekao da nije ubeđen da će sporazum o Bregzitu na kraju uopšte biti postignut.

 

"Nemam nikakvo intimno uverenje o tome pošto je politička situacija Velikoj Britaniji izuzetno kompleksna. I ne znam kakvu će odluku doneti (britanska premijerka) Tereza Mej. Ja želim sporazum. Radim na tome jer je u zajedničkom interesu", rekao je Barnije.

 

Velika Britanija trebalo bi da napusti Evropsku uniju 29. marta 2019. godine. U slučaju dogovora, postojaće tranzicioni period u kojem će Britanija biti deo jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije, iako više ne i deo institucija EU koje odlučuju.

 

Tereza Mej sugerisala je 18. oktobra na samitu EU u Briselu da bi prihvatila i da taj tranzicioni period, koji bi trebalo da traje do kraja 2020. godine, bude produžen, ali svega za nekoliko meseci. Takvo rešenje sugerisao je Barnije, da bi se dobilo na vremenu za dogovor o pitanju granice sa Irskom, koje sad koči ceo sporazum.

 

Jedan visoki zvaničnik EU rekao je da bi u tom slučaju Britanija trebalo da zatraži produžetak tranzicionog perioda, a da to zatim odobri svih 27 članica Unije.

 

Evropski lideri upozorili su Veliku Britaniju da više neće činiti ustupke kako bi se prevazišao zastoj u koji su pregovori zapali, ali su izrazili uverenje da sporazum ipak može biti postignut do marta 2019.

 

Izvor: EURACTIV.com


Foto: Beta/AP