Evropska komisija donela je odluku bez presedana da odbaci budžetske planove Italije nakon što vlada u Rimu nije adekvatno odgovorila na tvrdnje o kršenju pravila EU. Italijanska vlada ima tri nedelje da dostavi novi predlog. Brisel u međuvremenu poziva Rim da nastave dijalog.

 

"Komisija prvi put ima obavezu da zahteva od zemlje zone evra da izmeni svoje budžetske planove ali nismo videli alternativu nego da tražimo od italijanskih vlasti da to urade", saopštio je 23. oktobra potpredsednik Evropske komisije zadužen za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

 

Odluci Komisije prethodila je razmena pisama između Brisela i Rima nakon prve ocene budžetskih planova Italije. "Razjašnjenje koje smo dobili 22. oktobra nije bilo ubedljivo", rekao je Dombrovskis.

 

Komisija je 18. oktobra izrazila "ozbiljnu zabrinutost" oko nacrta fiskalnog plana Italije kojim se evropska fiskalna pravila krše na način koji je "bez presedana". Italijanski ministar finansija Đovani Trija je to priznao ali je i rekao da je to bila "teška ali neophodna" odluka.

 

Odluka Rima nikoga nije iznenadila, rekao je evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi. "Bilo je jasno da smo se suočili sa jedinstvenom situacijom", dodao je Moskovisi.

 

"Italijanska vlada otvoreno i svesno ide protiv preuzetih obaveza", kazao je Dombrovskis i upozorio: "Ako se izgubi poverenje, štetu će trpeti sve članice, naša Unija će trpeti štetu".

 

"Nismo suočeni sa 'graničnim' slučajem, suočeni smo sa jasnom devijacijom", tvrdio je Moskovisi.

 

Italijanska vlada sada ima tri nedelje da dostavi novi predlog.

 

Dug je neprijatelj ljudi

 

U maju je Komisija razmatrala mogućnost otvaranja sveobuhvatne procedure preispitivanja deficita Italije. Takva odluka međutim nije doneta jer je u to vreme italijanska vlada bila u skladu sa Paktom za stabilnost i rast.

 

Pošto to više nije slučaj, potrebna je ponovna procena, kazao je potpredsednik EK Dombrovskis.

 

Iako nije sasvim jasno šta Komisija želi da uradi, procedura protiv Italije mogla bi da vodi kazni od do 0,2% italijanskog budžeta.

 

Očekivalo se da Italija izvede prilagođavanje naniže za 0,6% bruto domaćeg proizoda (BDP). Umesto toga, predstavila je bužet sa povećanim rashodima za oko 1% BDP. Pored toga, deficit će u 2019. dostići 2,4% BDP u poređenju sa 0,8% BDP, koliko je planirala prethodna vlada.

 

"Oživljavanje javnih investicija i modernizacija infrastrukture za rezultat će imati povećanje povraćaja na privatne investicije i time na njihov iznos", brani svoju politiku italijanska vlada.

 

Međutim, Komisija smatra da to nije dovoljno da opravda fiskalne "devijacije", posebno u uslovima kada je italijanski javni dug oko 130% BDP.

 

Brisel je, prema rečima Moskovisija, zabrinut za "budžetski uticaj takve politike na građane". Komesar upozorava da Italija "pokušava da se bori protiv duga još većim dugom".

 

Italija mora da smanji dug jer je dug "neprijatelj ekonomije, neprijatelj Evropljana", rekao je Moskovisi dok je Dombrovskis kazao da "fiskalni deficit i dug ne donose dugotrajan rast a preveliki dug čini ekonomiju osetljivijom na buduće krize".

 

Brisel poziva na dijalog

 

Kada je imenovan za ministra finansija Trija je istakao da namerava da se drži pravila EU kako bi umirio institucije i tržišta.

 

Međutim, u odgovoru na bojazni Brisela oko stanja italijanskih javnih računa Trija je rekao da postoji "očigledno znatno odstupanje" od preporuka koje je usvojio Savet EU za 2019.

 

Pored toga, italijanski premijer Đuzepe Konti upozorio je ranije Brisel da "nema prostora za promene" u budžetskom planu, uprkos rastućim bojaznima.

 

U svetlu najnovijih dešavanja, Komisija Trija još smatra "kredibilnim" sagovornikom i ponovo je pozvala italijansku vladu da nastave dijalog.

 

Iako je procedura zbog prevelikog deficita na stolu, Komisija ne odustaje. "Lopta je sada u polju italijanske vlade", rekao je Dombrovskis. "Dajmo šansu dijalogu", dodao je Moskovisi.

 

Za nekoliko nedelja Evrogrupa će razmotriti nacrte budžeta članica. "Zahtevam da svi budu aktivni u konstruktivnom dijalogu", napisao je na Tviteru predsednik Evrogrupe Mario Senteno nakon Komisijine odluke. Međutim, kako je upozorio, "Italija mora da uloži dodatne napore da se uskladi sa zajedničkim pravilima".

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP