Klimava nemačka vladajuća, crno-crvena koalicija suočava se sa novim šamarom na regionalnim izborima u pokrajini Hesen, 28. oktobra, pošto najnovije ankete sugerišu scenario sličan onom na nedavnim izborima u Bavarskoj. Na tim izborima, najveći dobitnici bili su Zeleni i ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), za koju se očekuje da će sada prvi put ući i u parlament Hesena.

 


Prema najnovijim podacima berlinske agencije za ispitivanje javnog mnjenja Sivej (Civey), konzervativci iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel mogli bi da dobiju 27% glasova, a njihov koalicioni partner na saveznom nivou, socijaldemokrate (SPD) 22%.

 

Zeleni bi mogli da ostvare za jedan posto bolji rezultat nego u Bavarskoj, odnosno da dobiju 18,5% glasova, AFD 13%, Levica osam, i liberali iz FDP 7,5% glasova birača, piše Euractiv.com.

 

U odnosu na poslednje regionalne izbore, u septembru 2013. godine, to predstavlja ozbiljan gubitak za obe najveće stranke, CDU i SPD, dok bi desničarska AfD prvi put ušla u lokalni parlament, gde do sada nije bila zastupljena.

 

Rezultati agencije Sivej sugerišu potencijalni kraj sadašnje vladajuće koalicije u Hesenu, koju čine CDU i Zeleni, pod vođstvom pokrajinskog premijera i potpredsednika hrišćanskih demokrata Folkera Bufijea  (Volker Bouffier).

 

Ankete sugerišu da bi novi premijer Hesena mogao da postane lider pokrajinskih zelenih i sadašnji vicepremijer, politikolog Tarek Al-Vazir, sin Jemenca i Nemice.

 

Pre pet godina, CDU je u Hesenu osvojila 38,3% glasova, SPD 30,7%, Zeleni 11,1%, Levica 5,2%, FDP 5%, dok je AfD sa 4,8% ostala ispod zbornog praga.

 

U prosperitetnoj nemačkoj saveznoj državi Hesen nalazi bankarska metropola Frankfurt, u kojoj je i sedište Evropske centralne banke.

 

Ukoliko bi CDU i SPD u Hesenu doživele poraz, nastala bi mogućnost sklapanja nekoliko novih koalicija, što bi imalo povratni uticaj i na saveznu vlast u Berlinu, pošto su nemačke pokrajine predstavljen i u gornjem domu nemačkog parlamenta, Bundesratu.

 

Od kako je preuzela vlast u martu 2018. godine, velika koalicija je postala sinonim za stalne političke razmirice i političku nestabilnost.

 

Posle debakla u Bavarskoj, 14. oktobra, kada je Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska partija vladajuće CDU, izgubila apsolutnu većinu posle više od 50 godina, na meti kritike našao se lider CSU i savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji je nedavno nagovestio da bi mogao da podnese ostavku.

 

Ukoliko konzervatici neuspeh ponove i u Hesenu, Zehofer bi zaista i mogao da podnese ostavku, a tim dovede u pitanje i opstanak velike koalicije CDU, CSU i SPD.

 

Izvori iz CDU rekli su da se posle izbora u Bavarskoj našla pod pritiskom i kancelarka Angela Merkel, pošto bi loš rezultat njenog saveznika Folkera Bufijea u Hesenu mogao da izazove "lančanu reakciju zbog koje bi i njena sudbina visila o koncu".

 

I rukovodstvo socijaldemokrata već duže vreme se nalazi pred iskušenjem da li da ostane u nepopularnoj koaliciji, ili da rizikuje prevremene izbore koji bi, imajući u vidu ankete, mogli da završe katastrofalno. Predsednica SPD Andrea Nales (Nahles) ocenila je da poražavajući rezultat njene stranke delom odgovoran i slab učinak savezne vlade.

 

Na izborima za parlament Hesena u nedelju, 28. oktobra moći će da glasa oko 4.4 miliona birača, a teme koje su, prema anketi, biračima najvažnije su školstvo i obrazovanje, migrantska kriza i stambena pitanja.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP