Pred češkim i slovačkim državnim vrhom i kroz špalir hiljada Pražana, bez obzira na kišu, Pragom je defilovala najveća vojna parada u novijoj istoriji Češke, u čast 100. godišnjice Čehoslovačke, zajedničke države Čeha i Slovaka, zemlje koje već četvrt stoleća nema. Rođendan je obeležen u slozi a koliko su odnosi Češke i Slovačke dobri pokazuje i činjenica da su trenutno premijeri obe zemlje Slovaci.

 

Ispred tribine na Evropskom bulevaru na kojoj su uz Čeha, predsednika Češke Miloša Zemana, rame uz rame stajala dvojica Slovaka, slovački premijer Peter Pelegrini i češki premijer Andrej Babiš, 28. oktobra je prošlo oko 3.500 pripadnika češke armije i policije, carine, vatrogasaca i ostalih pripadnika tzv. integrisanog spasilačkog sistema Češke.

 

Aplauzom su dočekani policijski i vojni kinolozi sa psima iz inostranih misija i konjičke jedinice policije na kladrupskim belcima i vrancima, jedinoj životinji koja je u Češkoj zvanično proglašena za nacionalni spomenik kulture.

 

"Naša armija htela je da se bori, a nije joj bilo omogućeno, bila je armija zemlje satelita, ali sada je armija slobodnog društva koja ispunjava svoje međunarodne obaveze u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovečanstva, a to je međunarodni terorizam", podsetio je na mračne i svetle trenutke stoleća istorije čehoslovačke i češke armije vrhovni komandant oružanih snaga, predsednik Miloš Zeman.

 

Loše vreme i kiša poremetili su planove da se na paradi u punom sjaju predstavi vazduhoplovstvo Češke i Slovačke, lovce Gripen Vojske Češke sakrili su oblaci, neki avioni nisu ni poleteli, a nad Evropskim bulevarom proleteli su helikopteri armija obe zemlje naslednice Čehoslovačke.

 

U drugom delu parade, najveće od totalitarnih vremena, od 1985. godine, češka armija je predstavila razne vrste borbenih vozila, tenkove, haubice, oklopna borbena vozila Pandur i Dingo, specijalne vojne verzije kamiona TATRA, ukupno 236 vozila i teškog oružja i vojne tehnike i integrisanog spasilačkog sistema.

 

Pred oko 1.500 zvanica, među kojima je glavni gost parade američki ministar odbrane Džejms Matis, defilovali su, za razliku od prethodne vojne parade pre 10 godina, i saveznički vojnici iz Slovačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i SAD.

 

Češka 100. godišnjicu zajedničke države sa Slovacima obeležava nizom manifestacija, uz učešće državnog vrha obe zemlje, koji će se na čelu sa oba predsednika i premijera sresti ponovo 30. oktobra u mestu Martin u Slovačkoj, gde ta zemlja zvanično obeležava nastanak Čehoslovačke na dan kada je 1918. godine usvojena deklaracija da Slovaci žele u novu zajedničku državu sa Česima.

 

Inače, 27. oktobra je pred masama Čeha i turista na Vaclavskom trgu u Pragu svečano otvoren ponovo renovirani Narodni muzej a njegova nova fasada poslužila je kao ekran za specijalni film o glavnim istorijskim događajima tokom stoleća od nastanka Čehoslovačke.

 

U Pragu se centralna proslava završila vatrometom i svečanim uručenjem državnih odlikovanja u praškom zamku Hradčani.

 

Iako Česi i Slovaci nisu izdržali u zajedničkoj domovini ni osam decenija, zajedno su obeležili 100. rođendan zemlje koje četvrt veka više nema u naglašenoj slozi, za koju, kao najbolji simbol koliko su odnosi postali srdačni, bratski i sjajni, uzimaju činjenicu da su u ovom trenutku na čelu vlade obe zemlje Slovaci, jer je češki premijer Andrej Babiš Slovak koji je zbog poslovnih potreba odabrao nakon raspada Čehoslovačke da živi u Pragu.

 

"Mislim da je došlo vreme da ni u Slovačkoj nikome ne bi nimalo smetalo da je premijer Čeh", kazao je u jednoj od brojnih debata tokom proslave slovački premijer Peter Pelegrini.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP