Kineski predsednik Si Đinping obećao je da će Peking nastaviti otvaranje nacionalne ekonomije i povećanje uvoza jačanjem kupovne moći građana a kao odgovor na protekcionizam i unilateralizam. U obraćanju liderima država i direktorima velikih kompanija na otvaranju sajma Ekspo u Šangaju 5. novembra Si je upozorio da su multilateralizam i sistem slobodne trgovine u opasnosti. Na sajmu svoje proizvode predstavlja oko 3.000 kompanija iz više od 130 zemalja a među proizvodima koji će moći da se vide je i leteći auto slovačkog start-apa Aeromobil.

 

Si je kao direktan odgovor na politiku američkog predsednika Donalda Trampa rekao da zatvaranje granica i podsticanje unilateralizma donosi "stagnaciju u trgovini i nezdravu svetsku ekonomiju".

 

U skladu sa onim što je prethodno rekao na forumu u Davosu, kineski predsednik je ponovo istakao da se zalaže za globalizaciju i očuvanje multilateralizma.

 

"Otvorenost je postala trgovinski znak Kine", rekao je on i dodao da će "vrata nastaviti da se otvaraju sve više".

 

To će zahtevati "kredibilnu akciju", kazao je Si globalnim liderima, uključujući predsednike i premijere desetak zemalja. Jedan od počasnih gostiju je mađarski premijer Viktor Orban.

 

Na prvi uvozni Ekspo u Šangaju gleda se kao na znak kineske spremnosti da izbalansira svoju izvozno orijentisanu ekonomiju ka rastu zasnovanom u većoj meri na tražnji.

 

Si je najavio da će kineska vlada stimulisati potencijal za povećanje uvoza "stavljanjem više novca u džepove više od 1,3 milijarde građana" na najvećem nacionalnom tržištu na planeti.

 

Strategija će uključiti "proaktivne mere" za povećanje prihoda i potrošnje i podsticati nove oblasti potrošnje za one sa srednjim i višim prihodima.

 

Kina će takođe spustiti carine, smanjiti birokratiju kod uvoza i povećati prekograničnu e-trgovinu i nove forme biznisa.

 

Očekuje se da izložbu poseti više od 400.000 kineskih i stranih kupaca.

 

Izložba se održava u godini kada Kina obeležava 40 godina liberalizacije njene ekonomije.

 

Otvaranje

 

Si je rekao i da želi da "ubrza" pregovore o investicionom sporazmu EU-Kina koji, posle 18 rundi pregovora, sporo napreduju.

 

Najava jačanja trgovine u zemlji stiže nakon što je Svetska banka izvestila o velikom napretku Kine na Duing biznis listi gde je Peking napredovao za 30 mesta, na 46. u svetu.

 

Ipak, evropski zvaničnici i stručnjaci izražavaju nezadovoljstvo sporim napretkom kada je reč o ranijim Sijevim obećanjima.

 

Si se dotakao i pitanja zaštite intelektualne svojine koje je u centru spora sa EU i SAD. On je obećao "poboljšanje kredibiliteta" sistema zaštite prava intelektualne svojine i "zaštitu" međunarodnih prava i interesa stranih kompanija.

 

U tom smislu, Kina će uvesti strože kažnjavanje onih koji krše prava intelektualne svojine.

 

Evropska komisija se žalila Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog kineske prakse na tom polju.

 

Istovremeno je predsednik SAD Tramp kritikovao otežan pristup stranih tehnoloških kompanija kineskom tržištu. Tenzije između Kine i SAD malo su splasle nakon telefonskog razgovara Sija i Trampa pre nekoliko dana.

 

Američka administracija na sajam Ekspo nije poslala nijednog visokog zvaničnika. Međutim, američke multinacionalne kompanije su u Šangaju.

 

Robusna ekonomija

 

U uslovima rastućih bojazni oko kineske nestabilnosti, uključujući zbog velike zaduženosti, Si je nastojao da ubedi biznismene i one koji odlučuju da su osnove kineske ekonomije i dalje "nepromenjene" za dugoročnu stabilnost.

 

"Imate sve razloge za sigurnost" u vezi budućnosti kineske ekonomije, dodao je on.

 

Si je rekao  da ekonomija ove godine raste po stopi od 6,7% i da su joj "performanse stvarno dobre".

 

Istovremeno je priznao da postoje "značajni izazovi" i "rastuća opasnost" u nekim sektorima poslovanja.

 

"Kineska ekonomija nije jezerce nego okean", opisao je kineski predsednik i dodao: "Može da ima mirne dane, ali očekuju se silni vetrovi i oluje", inače okean ne bi bio to što jeste.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP