Do 2030. godine Kina će preteći Francusku i postati vodeća turistička destinacija u svetu jer će rastuća srednja klasa u Aziji trošiti više na putovanja, prognoziraju stručnjaci grupe za istraživanje tržišta Euromonitor International. Prognoza je objavljena neposredno pred Evropski dan turizma koji se obeležava 7. novembra.

 

U izveštaju objavljenom na konferenciji turističke industrije u Londonu, Euromonitor za 2018. godinu predviđa 1,4 milijarde putovanja u Aziji, za 5% više nego 2017. Snažniji rast u mnogim vodećim ekonomijama znači da će prihodi industrije porasti za, kako se procenjuje, 11%.

 

Očekuje se da do 2030. međunarodni dolasci porastu za još milijardu, što odgovara prihodu od oko 2,6 milijardi dolara, kao i da Kina pretekne Francusku i postane vodeća svetska turistička destinacija.

 

Rast putovanja i turizma, koji je osam godina nadmašivao rast globalne ekonomije, biće koncentrisan u azijsko-pacifičkom regionu, gde se u 2018. očekuje povećanje putovanja od 10%. Taj region uživa prednosti brzog privrednog rasta, kao i povećanja srednje klase koja želi da troši raspoložive prihode na svoje slobodno vreme.

 

Analitičar Euromonitora Vuter Gerts rekao je da je proces postepenog oblažavanja viznih ograničenja olakšao putovanja u azijsko-pacifičkom regionu iz koga se beleži 80% dolazaka u Aziji. Novi podsticaj tom regionu verovatno će dati sportska takmičenja - Tokio će biti domaćin letnje Olimpijade 2020. a Peking zimske 2022.

 

"Turizam je ključni stub kineske ekonomije i uložene su velike investicije u unapređenje infrastrukture i standarda, uz prema razvoju turizma orijentisane politike i inicijative", rekao je on, prenela je agencija AP.

 

Druge "svetle tačke" u prognozi su zemlje poput Egipta, Tunisa i Turske koje su poslednjih godina zbog bezbednosnih razloga beležile veliki pad broja turista.

 

Posebno dobri rezultati očekuju se u Egiptu, nakon dugog perioda pada zbog političkih prilika od 2011. naovamo i rušenja ruskog putničkog aviona od strane grupe povezane sa Islamskom državom iznad Sinajskog poluostrva 2015, kada je poginulo 224 ljudi.

 

Iako su bukinzi u Egiptu u sezoni 2017-18. bili za 134% veći nego u prethodnoj, prema podacima Euromonitora, turistička industrija te zemlje još se nije vratila na nivo iz 2010.

 

Podaci vlade Egipta pokazuju da je tu zemlju 2017. posetilo osam miliona turista prema 14 miliona 2010.

 

U međuvremenu se evropski turizam pokazao kao izdržljiv i snažno raste, uprkos ekonomskm i političkim potresima u nekim zemljama i napadima ekstremista poslednjih godina.

 

Jedan od izvora neizvesnosti u Evropi je Bregzit. Ukoliko Britanija u martu izađe iz EU bez sporazuma, milioni Britanaca veorvatno će odlučiti da ostanu kod kuće - procenjuje se pet miliona u 2022, umesto da uplate letovanja u inostranstvu, upozorava se u izveštaju. To će osetiti brojne destinacije, posebno Španija, gde britanski turisti obezbeđuju oko petine prihoda od turizma.

 

Euromonitor upozorava i na moguće rizike po američku turističku industriju ako trgovinske tenzije između SAD i Kine eskaliraju, preneo je AP.

 

Evropljani odmore provode u Evropi

 

Evropska statistička agencija je povodom Evropskog dana turizma saopštila da su građani EU u 2017. obavili 1,2 milijarde turističkih putovanja od čega je najveći deo (94%) bio na destinacije unutar EU, često u svojoj zemlji.

 

Podaci pokazuju da su građani EU bili zaslužni za polovinu (52%) turističkih noćenja u EU a građani iz drugih članica EU za 35%.

 

Preostalih 13% odnosilo se na noćenja turista iz zemalja izvan EU, objavio je Eurostat.

 

Najveći udeo rezidenata ili nerezidenata iz drugih članica EU u turističkim noćenjima registrovan je u Poljskoj - 94%.

 

Malta je ubeležila najveći udeo nerezidenata iz drugih članica EU (84%) u noćenjima a Kipar najveći udeo turista van EU (36%).

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta