Umesto tradicionalnog Marša nezavisnosti radikalnih poljskih nacionalista i ultrakatoličke omladine koji je kao agresivno nacionalistički zabranila gradonačelnica Varšave, predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki odlučili su da 11. novembra istom trasom organizuju državni marš u okviru proslava 100. godišnjice nezavisnosti Poljske. Predsednik Duda i premijer Moravjecki pozvali su sve Poljake koju god političku opciju birali da dođu popodne na državni praznik i pokažu na 100. godišnjicu obnovljene nezavisnosti da su svi Poljaci isti tim."Dogovoreno je da se organizuje zajednički belo-crveni marš kao državna svečanost. U vezi s tim svi drugi marševi koji bi eventualno mogli da prođu tom trasom po zakonu ne mogu da se održe", kazao je portparol predsednika Dude Blažej Spihalski.

 

Predsednik Duda i premijer Moravjecki hitno su se vanredno sreli povodom toga što je odlazeća gradonačelnica Varšave Hana Gornkjevič Valc zabranila 7. novembra da nacionalistički Narodno radikalni blok (ONR) i ultrakotlička Svepoljska omladina održe 11. novembra svoj tradicionalni Marš nezavisnosti Varšavom.

 

U maršu učestvuju desetine hiljada ljudi, pa i porodice sa decom, ali manifestaciju u huligansku proslavu pretvaraju istomišljenici poljske ekstremne desnice, italijanski i mađarski neofašisti, slovački ekstremisti koji slave ratni marionetski slovački klerofašistički režim a ove godine očekuju se i ekstremisti iz Srbije.

 

Odlazeća gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc je 7. novembra zabranila manifestaciju uz ocenu da je Varšava već dovoljno trpela zbog agresivnog nacionalizma i da sasvim sigurno tako ne treba da izgleda proslava 100. godišnjice nezavisnosti Poljske.

 

"Dva puta sam pisala ministru pravde Zbignjevu Žobru o delegalizaciji Narodno radikalnog bloka (ONR) a znamo da je predvodnik Marša nezavisnosti osoba koja obavlja dužnost u pruškovskoj podružnici ONR", kazala je Gronkjevič Valc, naglasivši da se o zabrani marša konsultovala s novim gradonačelnikom, Rafalom Tšaskovskim.

 

Podsetila je da je u oktobru Evropski parlament u rezoluciji povodom sve većeg broja ekstremističkih i neonacističkih manifestacija u Evropi, zatražio od zemalja članica Evropske unije da preduzmu korake protiv bujanja govora mržnje i nasilja.

 

Organizatori Marša nezavisnosti pozvali su ove godine i poljski državni vrh da im se pridruži ali su to i predsednik Duda i premijer Moravjecki odbili zbog toga što organizatori nisu pristali da u povorci ne budu transparenti a od zastava da budu samo nacionalne poljske dvobojke.

"Ne želimo da učestvujemo u manifestaciji u kojoj mogu da se nađu i provokatori, a organizatori Marša nisu u stanju da garantuje miran tok", kazao je premijer.

U Maršu nezavisnosti 2017. godine nije se radilo o grupici provokatora, već ustaljenom fokloru Marša u organizaciji ONR i radikalne ultrakatoličke Svepoljske omladine da najekstremnije poljske desničarske grupe i njihovi gosti, inostrani istomišljenici, nose transparente poput "Bela Evropa bratskih naroda", "Evropa ce biti bela ili bez ljudi", uz skandiranje "Naš put je nacionalizam, udri, udri liberalizam!", "Bog, cast, otadžbina!", "Smrt neprijateljima otadžbine!", "Poljska bela katolička!". Ponekad se,  kao prošle godine, čuju i antisemitske parole "Jevreji marš iz Poljske!".

 

Ovog 11. novembra pretilo je da izbiju neredi i sukob sa policijom i to u trenutku kada hiljade poljskih policajaca pravdajući se šaljivo "psećim gripom" ostaje kod kuće na bolovanju u želji da natera vladu da im kao i u armiji poveća plate.

 

U takvoj situaciji, vlasti imaju problem da obezbede i mirne proslave a kamoli pohod radikala Varšavom, koje pokušavaju da zaustave i blokiraju građanske incijative i aktivisti za ljudska prava.

 

Pre gradonačelnice Varšave, okupljanje i pohod nacionalista u svom gradu Vroclavu zabranio je gradonačelnik Rafal Dutkjevič, jer je među organizatorima Marša Pjotr Ribak, osuđen na zatvor zbog antisemitizma jer je na trgu u Vroclavu spalio lutku Jevrejina i slavio to kao patriotski čin.

 

Organizatori Marša nezavisnosti i u Varšavi i u Vroclavu traže od suda da marš odobri a već su najavili da će bez obzira na zabrane prošetati gradom.

 

Izvor: Beta

 

Foto: Beta/AP