Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) namerava da sledi primer kancelarke Angele Merkel i odrekne se mesta predsednika bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), manje sestrinske partije kancelarkine Hrišćansko demokratske unije (CDU).  Da li će dugoročno zadržati funkciju ministra, ostaje neizvesno. Zvaničnog saopštenja još nije bilo, ali se čini da je izvesno - Zehofer će odstupiti sa čela CSU.

 


Zehofer je to saopštio iza zatvorenih vrata na sastanku najužeg partijskog rukovodstva. Prema navodima učesnika sastanka održanog 11. novembra, rekao je da ne želi da stoji na putu promenama, "pošto će 2019. godina biti godina obnove za CSU". Iako tačno vreme još nije poznato, on će mesto stranačkog lidera verovatno predati još i pre vanrednog partijskog kongresa u januaru.

 

Iako Zehoferu ministarski mandat traje do 2021. godine, on bi i sa te funkcije mogao prevremeno da odstupi. On je naime, prema navodima medija, priznao da je visoke funkcije u vladi, poput njegove i one Angele Merkel, teško obavljati bez liderske funkcije u partiji što će, kako je rekao, osetiti i kancelarka.

 

Angela Merkel najavila je 29. oktobra da će se odreći mesta predsednice CDU, koju vodi od aprila 2000. godine, ali da namerava da ostane kancelarka do kraja mandata, 2021. godine.
Zvanično sapštenje o Zehoferovim planovima trebalo bi da bude objavljeno u toku ove nedelje.

 

Ukoliko bi on 2019. godine odstupio i sa mesta saveznog ministra, biće potrebno pronaći pogodnog naslednika u CSU. Bavarski premijer Markus Zeder (Soder), koji je Zehofera u martu nasledio na toj funkciji, važi za dugogodišnjeg političkog rivala, ali je Zeder u više navrata naglasio da ne želi da se upušta u savezne političke vode.

 

Isti stav izneo je i bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman (Joachim Herrmann), iako je 2017. godine bio glavni kandidat CSU na saveznim parlamentarnim izborima i već duže vreme važi za potencijalnog naslednika Zehofera na funkciji. I Herman je, naime, rekao da oseća obavezu prema mandatu koji mu je poveren u Bavarskoj, što je ponovo potvrdio i prošle sedmice.

 

U igri je i šef poslaničke grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Manfred Veber (Weber), ali su šanse da on dođe na čelo CSU skromne obzirom da se nalazi usred izborne trke za mesto šefa Evropske komisije. Veber je prošle nedelje u Helsinkiju na kongresu Evropske narodne partije izabran za "špicenkanidata" te partije za izbore za Evropski parlament.

 

Bivši bavarski premijer Edmund Štojber (Stoiber) ocenio je da bi mesto predsednika CSU rebalo da pripadne Markusu Zederu, kojeg je 2003. godine imenovao za geralnog sekretara te stranke. "Osetio sam da on u sebi nosi gen CSU, a on kaže: Želimo uvek da pobeđujemo", rekao je Štojber pružajući podršku Zederu.

 

Zahtevi da Zehofer podnese ostavku postajali su proteklih nedelja sve glasniji. Bavarski političar zbog svojih političkih provokacija prema Angeli Mekel u Berlinu važi za remetilački faktor u velikoj koaliciji, koju pored CDU i CSU čine i socijaldemokrate iz SPD.

 

Zehofer se tako u junu otvoreno usprotivio kancelarki kada je hteo da bavarske granice zatvori i za već registrovane izbeglice, čim je Angelu Merkel naterao na ustupke u migrantskoj politici na samitu EU. I afera oko šefa nemačke tajne službe Hans-Georga Masena, koga je štitio do zadnjeg trenutka, koštala je Zehofera simpatija mnogih pristalica.

 

Konačno, pozivi da podnese ostavku kulminirali su posle pokrajinskih izbora u Bavarskoj, na kojima je CSU ostvarila najgori rezultat od 1950. godine.

 

U partijskim krugovima navode da je Zehofer te zahteve uvek doživljavao kao nepravedne i da stoga ostaje otvoreno pitanje da li će zaista podneti ostavku i na mesto ministra.

 

Opozicija u međuvremenu glasno traži njegovu otavku. Šefica parlamentarne frakcije Zelenih Katrin Gering-Ekart (Goring-Eckardt) rekla je za berlinski dnevnik Tagesšpigel (Tagesspiegel) da, kada je u pitanju unutrašnja bezbednost zemlje, ne sme biti daljeg odugovlačenja, i da Zehoferova politika podele predstavlja "bezbednosni rizik" za Nemačku.

 

U Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD), koja se trenutno trudi da obnovi svoj narušeni ugled, zabrinuti su zbog uticaja previranja u CDU i CSU na stabilnost velike koalicije.

 

Šef Mladih socijalista Kevin Kinert (Kuhnert) izjavio je za Dojčlandfunk da je 2019. godina ispunjena izborima i političkim događajima koji će imati značajnije reperkusije i da teško može da zamisli da će velika koalicija preživeti tu godinu.

 

Horst Zehofer o svojim političkim planovima namerava da se izjasni tek nakon što Markus Zeder predstavi novu bavarsku vladu. Zehofer je novinarima posle sednice rukovodstva CSU rekao da prvo namerava da otputuje kući u Bavarsku, pošto je to uvek najboje mesto za donošenje odluka.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Beta/AP