Vladajuća Socijaldemokratska partija Rumunije imenovala je 13. novembra novog ministra za evropska pitanja u nastojanju da uveri Brisel da je spremna da 1. januara preuzme predsedavanje Evropskom unijom. Taj ključni resor je poveren dosadašnjem državnom sekretaru za spoljne poslove, Georgeu Čambi, 52-godišnjem diplomati od karijere. On će na tom mestu zameniti Viktora Negreskua koji je krajem prošle nedelje podneo ostavku.Ostavka Negreskua podstakla je sumnje u to da je Rumunija u stanju da bude predsedavajuća Evropske unije od januara, prvi put od 2007. godine, kada je postala članica EU.

 

Rumunski predsednik Klaus Johanis koji je s opozicione desnice, izjavio je 12. novembra da Rumunija za to nije spremna, prenela je agencija AFP.

 

Predsednik koji je u sukobu s socijaldemokratskom vladom rekao je da stvari izmiču kontroli i da osobe zadužene za evropska pitanja podnose ostavke ili su otpuštene.

 

Premijerka Viorika Dančila je to odbacila i rekla da je Bukurešt spreman za taj zadatak.

 

"Mi smo u okviru svih rokova", rekla je Dančila i dodala da svaka izjava koja unosi sumnju u spremnost Rumunije, samo nanosi štetu.

 

Evropski parlament treba 13. novembra da se izjasni o važnoj rezoluciji o vladavini prava u Rumuniji. Evropska komisija treba uporedo da objavi izveštaj o rumunskoj reformi pravosuđa koju je kritikovalo više evropskih institucija.

 

Izvor: Beta


Foto: Beta/AP