Operatori telefonije od maja 2019. više neće moći da naplaćuju više od 19 evro centi za minut razgovora unutar EU. I slanje poruka između članica EU biće jevtinije, odlučili su evroposlanici. Ukidanje rominga u EU već je znatno povećalo korišćenje telefona tokom godišnjih odmora u inostranstvu.

 

Očekuje se da mera koju su evroposlanici 14. novembra usvojili na plenarnoj sednici doprinese značajnom smanjenju računa Evropljana za telefonsku komunikaciju preko granica. Naime, uprkos usvajanju propisa o ukidanju rominga od sredine juna 2017, neki pozivi sa Evropom i dalje su skupi.

 

Trenutno se pozivi iz inostranstva u svoju zemlju ne naplaćuju dodatno. Međutim, poziv iz vaše zemlje u drugu evropsku zemlju košta znatno više. Tako će Francuz koji iz Francuske zove nekog u Belgiji skupo platiti taj razgovor dok mu isti poziv iz Belgije neće biti dodatno naplaćen.

 

Zbog toga su evroposlanici ograničili prekogranične cene na 19 evro centi po minutu za pozive i šest ceni za SMS poruke počev od 15. maja 2019.

 

"Jevtinije telefoniranje je pobeda građana EU", istakla je češka evroposlanica Dita Haranzova iz grupe ALDE u Evropskom parlamentu.

 

"Veoma je dobra vest za potrošače da više neće morati da brinu o prekomernim troškovima kada zovu neku drugu članicu EU od kuće. To je logični sledeći korak posle ukidanja naknada za roming. Besmisleno je da manje platite poziv prijatelju iz druge zemlje nego ako ga zovete od kuće", prokomentarisala je direktorka Evropske organizacije potrošača (BEUC) Monik Gojens (Monique Goyens).

 

Limitiranje cena učiniće telefoniranje između članica EU još pristupačnijim. Ipak, razlike u ceni poziva i dalje će postojati ali će biti manje i taj disbalans bi, prema rečima belgijskog poslanika socijalista Marka Tarabele, trebalo da nestane.

 

"Nastaviću da se borim da nacionalni i međunarodni pozivi koštaju isto. Dodatni troškovi treba da nestanu", istakao je Tarabela.

 

Euraktiv Francuska piše da je 75% Francuza na odmorima u drugim evropskim zemljama ograničeno koristilo telefon. Prema francuskom regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštu ARCEP, ukidanje rominga donelo je astronomski rast korišćenja telefona.

 

Evroposlanici su dali zeleno svetlo i za tekstualni sistem upozorenja ili mobilne aplikacije koje će biti aktivirane u slučaju napada ili prirodnih katastrofa sa ciljem da upozore građane EU.

 

Taj sistem znači da će svaki evropski građanin u zoni pod neposrednom pretnjom biti upozoren. Nakon što direktiva stupi na snagu, članice će imati 42 meseca da uspostave sistem.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com