U aferu oko prodaje državljanstava i pasoša Bugarske osobama iz zemalja izvan EU umešani su zamenik premijera, jedna ministarka i jedan poslanik u Evropskom parlamentu, tvrdi za EURACTIV.com izvor koji je tužilaštvu dostavio i dokumentaciju koja potkrepljuje te optužbe. Bugarsku je krajem oktobra potresla afera vezana za organizovanu prodaju potvrda o bugarskom poreklu državljanima zemalja van EU, koji su na osnovu toga dobijali državljanstvo i pasoš Bugarske.Zamenik premijera Krasimir Karakačanov, bivša ministarka pravde a sada šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva i evroposlanik Andrej Kovačev iz vladajuće partije GERB, premijera Bojka Borisova, najviše su rangirani zvaničnici koji su do sada dovedeni u vezu sa organizovanim lancem ilegalne prodaje državljanstva.

 

Opužbe protiv njih iznela je za EURACTIV.com Katja Mateva, bivša direktorka Saveta za državljanstvo, tela koje učestvuje u procesu odlučivanja o dodeli bugarskog državljanstva strancima. Mateva tvrdi da joj je 2016. godine Zaharijeva dala otkaz pošto nije pristala da postane deo kriminalnog lanca prodaje državljanstava.

 

Bugarsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je krajem oktobra 2018. godine da je pokrenuta istraga vezana za prodaju potvrda o bugarskom poreklu državljanima zemalja van EU, koji su na osnovu toga dobijali državljanstvo i pasoš Bugarske i tako mogućnost boravka i zapošljavanja u Uniji, na šta inače ne bi imali pravo.

 

Po ceni od 5.000 evra za lažnu potvrdu o bugarskom poreklu, do pasoša su uglavnom dolazili državljani zemalja sa brojnijom bugarskom manjinom, prvenstveno građani Makedonije, Ukrajine i Moldavije.

 

U okviru istrage uhapšeno je više od dvadeset ljudi, uglavnom službenika Državne agencije za Bugare u inostranstvu koja je zadužena za izdavanje dozvola. Oni su osumnjičeni za korupciju, zloupotrebu položaju i falsifikovanje dokumenata.

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal je potvrdilo da su među uhapšenima i predsednik agencije Petar Haralampijev i  glavni sekretar Krasimir Tomov. U bankovnom sefu Tomova u toku istrage je pronađeno i 285.000 evra u gotovini.

 

Bugarski premijer Bojko Borisov 26. novembra je iznenada najavio da će agencija biti zatvorena, a da će njena zaduženja preuzeti neka druga institucija, kao što su ministarstvo pravde ili unutrašnjih poslova.

 

Vladajuća partija GERB većinu u parlamentu trenutno ima zahvaljujući koaliciji sa nacionalističkim patijama Ataka, Front za spas Bugarske i VMRO, koja sebe vidi kao naslednicu istorijske Makedonske unutrašnje revolucionarne organizacije.

 

Katja Mava rekla je za EURACTIV.com da upravo za VMRO, čiji je lider Karakačanov, glavni izvor prihoda predstavlja ilegalna šema "pasoš za keš" i da su pasoši, u vreme dok je bila na funkciji, uglavnom prodavani državljanima Makedonije.

 

Ona tvrdi da je i bugarskom državom tužilaštvu dala izjavu da je Karakačanov dobijao između 550 i 1.500 evra za svakog Makedonca kojem bi bila prodata lažna povrda o bugarskom poreklu, a da je zahtev dnevno podnosilo 150 do 200 ljudi.

 

Prema rečima Mateve, kada se usprotivila toj prevari i blokirala više od 7.000 zahteva, Karakačanov je izvršio pritisak na tadašnju ministarku pravde Zaharijevu da je otpusti i propusti podnete zahteve. Mateva tvrdi da je Karakačanov bio pod pritiskom i makedonskih državljana koji su već platili pasoše i tražili da im se vrati novac.

 

Mateva je rekla da je tužilaštvu predočila niz dokaza, a činjenicu da protiv nijedne od osoba koje je inkriminisala nije pokrenuta istraga, objasnila je tvrdnjom da postoji dogovor koalicionih partnera Karakačanova i Borisova da se njene optužbe ignorišu.

 

Ministarka Zaharijeva rekla je da je "iznenađena" optužbama Mateve, kojoj je, kako je dodala, uvek pružala "punu podršku" dok joj je bila nadređena. Prema njenim rečima, Mateva je odbila njenu ponudu da zaposli još pet saradnika i unapredi informatički sistem u Savetu za državljanstvo kako bi se posao lakše obavljao.

 

Dokumentacija koju je predočila Mateva, pokazuje međutim, da je ona u tužilaštvu daka iskaz da je motiv te ponude bio da se na ugovor zaposli još nekoliko službenika kako bi se ubrzalo izdavanje ilegalnih potvrda o poreklu.

 

Evropski poslanik Andej Kovačev, kojeg je Mateva sa aferom oko pasoša povezala zato što je tim povodom 2016. godine organizovao sastanak sa jednom bugarskom NVO u Makedoniji, takođe je izrazio iznenađenje zbog takve interpretacije njegove uloge. On je rekao da je sastanak upriličen samo zato da bi se rešio problem sa blokiranim zahtevima i da je "šteta da se ta tema sada koristi za političke optužbe i podele".

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay