Lideri tri mađarske opozicione parlamentarne stranke izrazili su oštar protest zbog odluke mađarske vlade premijera Viktora Orbana da odobri azil bivšm makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom. Opozicion ilideri su naveli da je neprihvatljivo to što je parlamentu uskraćeno pravo da odlučuje o pitanjima vezanim za Guevskog i najavili da će sa svojim stavovima i protestom upoznati međunarodne organizacije i strane ambasade.

 

U otvorenom pismu objavljenom 2. decembra, lideri tri opozicione stranke su odluku Viktora Orbana da se Nikoli Gruevskom odobri azil nazvali "sramnom".

 

"Neprihvatljivo je da iz strane štampe saznajemo da je mađarska vlada u našoj zemlji odobrila azil kriminalcu za kojim je raspisana poternica", naveli su u pismu lider Mađarske socijalističke partije Bertalan Tot, kopredsednica partije Dijalog za Mađarsku Timea Sabo i predsednik Partije demokratske koalicije Ferenc Đurčanj.

 

Nikola Gruevski pobegao je sredinom novembra iz Makedonije u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" za 600.000 evra dok je bio premijer.

 

Gruevski se suočava i sa optužbama za ilegalno prisluškivanje političkih protivnika, izbornu krađu, zlouptrebu vlasti i korupciju. Bivši premijer je sve optužbe odbacio kao politički motivisane.

 

On je 13. novembra saopštio da se nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil, a mediji su 20. novembra objavili da mu je azil i odobren po ubrzanom postupku.

 

Mediji su preneli da je u Mađarsku pobegao preko Albanije, Crne Gore i Srbije, u pratnji mađarskih diplomata i u diplomatskom vozilu, što su, uprkos negiranju Budimpešte, potvrdile policije Albanije i Crne Gore.

 

Mađarski opozicioni lideri naveli su u pismu da je "neprihvatljivo da mađarske diplomate budu prisiljene da putuju Balkanom sa kriminalcem osuđenim na zatvorsku kaznu, i da, kada se to otkrije, sve zataškavaju lažima".

 

"Mađarska opozicija protestuje zbog činjenice da mađarska vlada ne dozvoljava da se aferom Gruevski pozabave parlament i njegovi odbori za nacionalnu bezbednost, odbranu i zakonodavstvo. Protestujemo i šaljemo pismo najrelevantnijim međunarodnim organizacijama i ambasadama pošto nemamo druge instrumente na koje možemo da se oslonimo, sem međnarodne javnosti", poručili su lideri opozicije u pismu.

 

Oni su naveli da se distanciraju od Orbana i njegove vlade, koja "dozvoljava Rusima bliskim kriminalcima poput Gruevskog da slobodno šetaju ne samo među stanovnicima Mađarske, već i bilo gde u EU".

 

"Zahtevamo da, umesto Centralnoevropskog univerziteta, jednog od najboljih univerziteta u Mađarskoj, zemlju napusti bivši makedonski premijer", piše u otvorenom pismu.

 

Vlada Viktora Orbana usvojila je 2017. godine sporni zakon koji predviđa oduzimanje licence stranim obrazovnim institucijama koje nemaju kampus u zemlji porekla, što je dovelo u pitanje opstanak Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti (CEU) koji je osnovao milijarder i filantrop mađarskog porekla Džordž Soroš.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP