Velika Britanija može jednostrano da opozove Član 50 Ugovora o Evropskoj uniji i ostane u Uniji, ocenio je glavni pravni savetnik Evropskog suda pravde. Generalni advokat Manuel Kampos Sančes-Bordona izneo je mišljenje da bi "Sud pravde, u svojim budućim odlukama, trebalo da presudi da Član 50 Ugovora o EU dopušta jednostrani opoziv obaveštenja o nameri povlačenja iz EU". Sančes-Bordona pravni je takvo mišljenje izneo u predmetu koji je pred Sudom pravde u Luksemburgu pokrenula grupa škotskih poslanika.

 


Takvo mišljenje moglo bi da ulije nadu britanskim aktivistima koji žele da preokrenu ishod referenduma iz juna 2016. godine, na kojem je tankom većinom od 52% prema 48% pobedila opcija izlaska Velike Britanije iz EU.

 

Grupu poslanika koji su od suda u Luksemburgu zatražili mišljenje predvodio je poslanik u parlamentu Škotske iz zelene partije Endi Vajtmen.

 

Savetnik britanske vlade Lord Kin izjavio je pred Sudom pravde da Vlada Velike Britanije ni pod kakvim okolnostima nema nameru da odustane od Bregzita, što pitanje protivnika Bregzita čini neprihvatljivim.

 

Sančes-Bordona je, međutim, ocenio da je "spor realan, da pitanje nije samo akademsko, niti preuraneno ili suvišno, već da ima očigledan praktični značaj i od ključnog je značaja za rešavanje spora".

 

Mišljenje Generalnog advokata Evropskog suda pravde je savetodavnog karaktera, ali ga sudije u velikoj većini slučajeva usvajaju.

 

Do sada, uglavnom se smatralo da Velika Britanija mora formalno da napusti EU pre nego što bi mogla da pregovara o ponovnom prijemu, a da proces pokrenut aktiviranjem Člana 50 mogu da zaustave samo vlade zemalja EU.

 

Suprotno tome, Sančes-Bordona je u svom mišljenju "odbacio argument da Član 50 isključivo dozvoljava, na zahtev Evropske komisije ili Saveta EU, mogućnost opoziva posle jednoglasne odluke Saveta EU".

 

"Opoziv obostranim konsenzusom odlazeće džave članice koja je promenila stav, i institucija EU sa kojima pregovara o izlasku, jeste moguć. To, međutim ne prejudicira mogućnost jednostranog opoziva", naveo je pravnik.

 

"Bilo bi nelogično da se zemlja članica natera na povlačenje iz EU da bi se onda pregovaralo o njenom ulasku", ocenio je Sančes-Bordona.

 

Poslanici Britanskog parlamenta glasaće 11. decembra o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU koji su postigli premijerka Tereza Mej i lideri Unije.

 

Mej je odbacila mogućnost ostavke ukoliko izgubi na glasanju, što je realna mogućnost imajući u vidu raspored snaga u parlamentu.

 

Podele u britanskoj vladi i u parlamentu, kao i niz novijih ispitivanja javnog mnjenja, ukazuju da je sada većina bitanskih građana za ostanak u EU. To je izazvalo i učestale pozive za ponavljanje referenduma o Bregzitu, raspisivanje opštih izbora ili produžetak procesa izlaska iz EU.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: ECJ