Nova predsednica nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da neće u svemu slediti politiku dosadašnje šefice stranke, kancelarke Angle Merkel. Kramp-Karenbauer je rekla da će se kancelarki suprotstaviti ako to bude u interesu partije. Ona je najavila da želi da se posveti problemu migracija i da ujedini stranku, a u znak pomirenja za novog generalnog sekretara imenovala je madog konzervativca Paula Cimjaka.

 


Bliska saveznica nemačke kancelarke Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer izabrana je za novu liderku Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Ona je na kongresu nemačkih konzervativaca 7. decembra u drugom krugu pobedila predvodnika desne struje Fridriha Merca, nekadašnjeg rivala Angele Merkel za lidera stranke.

 

U tesnom glasanju, dosadašnja generalna sekretarka stranke je dobila 517 glasova, a Merc 482 glasova.Treći kandidat, ministar zdravlja Jens Špan otpao je u prvom krugu pošto je dobio 157 glasova od 1.001 delegata, prenela je agencija AP.

 

Iako u većini tema sledi istu liniju kao i Angela Merkel tako da je mnogi zovu i "mala Merkelica", Kramp-Karenbauer u nekim tačkama važi za konzervativniju političarku od kancelarke.

 

Ona se tako izjašnjava za to da izbeglice koje počine krivično delo budu deportovane čak i u Siriju, zalaže se za zabranu propagiranja abortusa i protivi se izjednačavanju homoseksualnih partnerstava sa bračnom zajednicom. Ipak, njeni su politički stavovi veoma slični onima Angele Merkel.

 

Objavljujući svoju kandidaturu, Kramp-Karenbauer je kao priorite navela bezbednost, ekonomski prosperitet, oživljavanje evropskog projekta kao i pitanja digializacije i integracije u kontekstu potiskivanja rastuće popularnosti ekstremne desnice.

 

Za razliku od nje, Merc i Špan bi, prema svim progozama, poveli CDU znatno konzervativnijim putem.

 

Kramp-Karenbauer rekla je, međutim, da ne drži mogo do razmišljanja u političkim kategorijama. "Za mene ne postoji konzervativna i liberalna CDU, CDU sklona privredi ili sklona zaposlenima, CDU na zapadu, ili istoku. Postoji samo jedna CDU, i ona je naša porodica", rekla je Kramp-Karenbauer.

 

Kramp-Karenbauer je rekla da neće u svim tačkama slediti kurs Angele Merkel, već da će joj se usprotiviti tamo gde to bude u interesu stranke."Ono što je dobro, biće nastavljeno, a tamo gde nešto treba menjati, promenićemo", rekla je Kramp-Karenbauer za nemačku javnu televiziju ARD, preneo je Euractiv.de.

 

Nova liderka CDU najavila je za januar i razgovor o migrantskoj i bezbednosnoj politici, na kojem treba da učestvuju i kritičari dosadašnjeg partijskog kursa u tim pitanjima. Prema njenim rečima, i program CDU za majske evropske izbore temeljiće se na tim razgovorima. Fridriha Merca i Jensa Špana pozvala je da spreče podele u partiji.

 

"Nas troje kandidata smo bili saglasni da svako od nas snosi odgovornost da partija i posle ove odluke ostane ujedinjena. Te odgovornosti nismo razrešeni - ne samo predsednica nego i preostalih dvoje kandidata", rekla je Kramp-Karenbauer za nedeljno izdanje lista Bild.

 

Dan posle izbora, Anegret Kramp-Karenbauer imenovala je za novog generalnog sekretara stranke mladog konzervativca, šefa mladih demohrišćana, 33-ogodišnjeg Paula Cimjaka, što je protumačeno kao pokušaj pomirenja s rivalima, znak da želi da izbegne dublje podele u stranci i da konzervativcima i mlađim članovima da jači glas.

 

Novi generalni sekretar ocenio je da će njegov najvažniji zadatak biti jedinstvo stranke. Cimjak je posle izbora rekao da će narednih sedmica u prvom planu biti da se razjedinjeni tabori "ponovo ujedine", dodajući da će to biti "težak posao". On je ukazao na tri stuba na kojima počiva CDU - "hrišćansko-socijalni, liberalni i konzervativni".

 

Kramp-Karenbauer, rođena1962. godine u gradiću Felklingenu nedaleko od Sarbrikena, od februara je bila generalna sekretarka CDU i vodila je svakodnevne aktivnosti stranke. Prethodno je  2011. godine bila premijerka savezne pokrajine Sarland.

 

Njen glavni zadatak će biti da poboljša položaj CDU-a i povrati glasove koji su otišli ka ekstremnoj desnici, ali i Zelenima, dok istovremeno bude sarađivala s kancelarkom do sledećih izbora koji su na redu u drugoj polovini 2021. godine.

 

Angela Merkel planira da ostane na mestu kancelara do kraja mandata 2021, ali nije sigurno da će njena koalicija sa socijal-demokratama potrajati toliko dugo. Kramp-Karenbauer se nalazi u najboljoj poziciji da bude kandidat CDU za kancelara na narednim izborima ali to nije automatski zagarantovano.

 

Kancelarka Merkel najavila je odlazak sa čela partije posle teških izbornih poraza na pokrajinskim izborima u saveznim državama Bavarska i u Hesen. To je njen prvi korak u planiranom povlačenju s vlasti 2021.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP